Övrig kultur

Örnsköldsvik firar kulturen

Schemat är fullspäckat när Örnsköldsvik deltar i kulturhuvudstadsåret. Det lokala utbudet är i centrum och fokus ligger på stadens samiska arv.

Säg hejdå till snö, slask och ruskigt väder, och hälsa våren välkommen. Imorgon, den tredje maj, inviger Örnsköldsvik den tredje av de åtta samiska årstiderna, Gijrra - våren. Det är en del av Umeås kulturhuvudstadsår och bjuder på ett smörgåsbord av kultur som ska gå ända från museet, där utställningen Novalanda invigs, upp till ett scenprogram på torget.

Lyfter fram en dold kultur

Liksom Umeå, lägger Örnsköldsvik extra krut på det samiska. På torgets scen jojkar Samí Grand Prix-vinnaren Jörgen Stenberg och Jon Hendrik Fjällgren, känd från talang Sverige. I Ekholms gamla lokal blir det en försäljningsutställning av både kläder och hantverk och Örnsköldsviks sameförening Orrestaare slår läger i Örnparken. Tanken är att ge en inblick i en kultur som många känner till, men inte vet särskilt mycket om.

– Det finns många här som har ett samiskt ursprung utan att veta om det. Vi vill lyfta fram det arv som finns här i kommunen, förklarar Birgitta, ordförande för Orrestaare.

”Det finns någonting för alla”

Det är först och främst lokala aktörer som står för sortimentet. På torget invigs Bror Marklunds skulptur ”Gycklare”. Folkmusikerna Anders Eriksson och Håkan Olsson spelar visor och Carolina Miskovsky sjunger. För de minsta bjuds det på konsert med Smultron och sång och efter Gågatan uppträder Nordcirkus.

– Vi hoppas det blir en riktig folkfest. Målet är att det ska finnas någonting som passar alla, säger Ingrid Lundmark, en av projektledarna för kulturhuvudstadsarbetet i Örnsköldsvik.

Aktiviteterna i centrum pågår mellan 11.00 - 16.00, och det är där själva invigningsceremonin äger rum, med bland annat Elvy Söderström som talare. Klockan 17.00 spelar sedan Örnsköldsviks Musiksällskap en jubileumskonsert i Pingstkyrkan.

Förhoppningen är stärka kommunens möjligheter att lyfta fram kultur och att uppmuntra till samarbeten mellan både olika föreningar, och kommuner.  

­– Kultur stärker människor. Det är otroligt viktigt att ge den det spelrum den förtjänar, menar Ingrid Lundmark.

Publicerat