Du är här

Utställning: SV/V - gråskala, kolsvart och kritvitt

Avdelning: 
Plats: 
Örnsköldsviks museum och konsthall
Tillfällen: 
Börjar: 
2022-09-10 11:00
Slutar: 
2022-10-29 16:00
Kommentar: 
Öppet Tisdag – lördag 11:00-16:00.
Information: 

Omfamna hösten och frossa i gråskala och svartvitt! Glömda pärlor ur magasinens dunkel, spännande inlån och ett sagolikt nyförvärv!

Utställningen öppnar 10 september kl 12.

 

I tider där gråskala och minimalism dominerar våra bostäder och inredningsideal fortsätter önskemålen kring offentlig konst handla om raka motsatsen. ”Något med färg, något glatt!” blir ofta svaret då chansen att önska och välja finns. Kvar i magasinens dunkel står den svartvita grafiken, blyertsteckningarna, måleriet och en och annan skulptur. Och det beror knappast på att konsten brister i kvalité eller uttryck, snarare tvärtom!

Just i kontrasten mellan svart och vitt eller i gråskalans valörer kan det vackra eller fula, den perfekta linjen eller materialkänslan få fritt spelrum. Vad överträffar variationsrikedomen i den svartvita grafiken eller känslan och närvaron i riktigt bra fotokonst? Aldrig blir mötet mellan luft och vatten så definitivt som i en svartvit linjeteckning av en havshorisont. Och visst är svart glas helt magiskt! Liksom den oslagbara upplevelsen av ett enda monokromt penseldrag som säger allt.

Arrangör: 
Örnsköldsviks museum och konsthall