Du är här

Utställning ”Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?”

Avdelning: 
Plats: 
Stadshuset Kronan, Järnvägsgatan 6
Tillfällen: 
Börjar: 
2019-02-27 18:30
Slutar: 
2019-02-27 19:00
Börjar: 
2019-02-28 09:00
Slutar: 
2019-04-26 16:00
Information: 

Vad är en schysst kille – under våren får Örnsköldsviksborna möjlighet att fundera över jämställdhetens vinster och utmaningar när Örnskölsviks kommun visar utställningen ”Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?”

Utställningen som består av målningar, ljudverk, en skulptur och en bok är skapad av konstnären Linea Matei. Det var upplevelsen av att som kvinna leva i ett patriarkat där män gynnas till priset av att kvinnors och icke-binäras utrymme reduceras som fick Linea att starta det projekt som resulterat i en utställning. Förutom en omfattande research bland statistik och rapporter har Linea även intervjuat personer om bemötande och förväntningar kopplade till kön samt frågat män och icke-binära vad de förlorar på att vara man eller att uppfostras till man.

Utställningen ”Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen?” visas i Stadshuset Kronan mellan den 27 februari och 26 april. Officiell invigning samt vernissage sker 27 februari, kl. 18:30 under medverkan av konstnären Linea Matei och kommundirektör Magnus Haglund. Samma förmiddag kommer deltagarna i årets Ungdomsforum att, tillsammans med konstnären, få arbeta med utställningen och dess frågeställningar i workshops.

– Örnsköldsvik ska vara en öppen och jämställd kommun. Med den här utställningen vill vi belysa att jämställdhetsfrågor berör alla. Vi hoppas att många ska passa på att besöka utställningen och att den ska stimulera till samtal och reflektion, säger Ann-Sofie Mattebo, utvecklingsstrateg och Anchela Signell, personalspecialist som båda ingår i den planeringsgrupp som sett till att ”Schyssta killar” snart intar stadshuset Kronan i Örnsköldsvik.

Arrangör: 
Örnsköldsviks kommun