Du är här

Chefen

Avdelning: 
Plats: 
Folkan Teater
Tillfällen: 
Börjar: 
2020-11-11 19:00
Slutar: 
2020-11-11 21:40
Information: 

Ett absurt, komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär

Den nyblivna mellanchefen Jenny längtar efter något omstörtande. Hon vill driva igenom storslagna visioner på det stora företaget. Men snart sugs hon in i nästintill obegripliga maktspel i den stenhårda chefshierarki som råder. Likt en blodig maffia släntrar cheferna mellan lunchrestaurangen och mötesrummen. Och ur företagets dunkla djup bubblar känslokladd, kött och tjafs upp som inte alls ryms i de mallar och system som hon ska jobba efter.

Vad den duktiga mellanchefen Jenny dessutom inte anar - är att hon själv på ett snuskigt, smutsigt sätt ska bli orsak till sin egen undergång.

Chefen är ett absurt, komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär. En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk. Det handlar om kroppar och kostymer, om att dominera och domineras. Och om porriga skräpmail, uppfuckade powerpointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet.

– Jag har alltid intresserat mig för att undersöka makt, begär och hierarkier i mitt skrivande, säger Malin Axelsson. Jag är besatt av de teatrala dimensionerna. På en arbetsplats får vi roller att spela, och till och med manus i form av mallar och styrdokument. Men vad gör vi med det kaos och klet som inte ryms där? Hur makten tar form i språket kan jag heller inte sluta tänka på - hur ett maktsystem kan få tillsynes helt oförargliga ord och uttryck att förvandlas till skarpladdade vapen. Det är underlag till stor komedi, och den djupaste tragedi.

Malin Axelsson är dramatiker, regissör och prosaförfattare. På Sveriges Radio Drama har hon bl.a. skrivit och regisserat succé-serierna Cheferna och Kraschen. Hennes stora genombrott som teaterdramatiker var Jösses flickor - återkomsten där hon bearbetade och skrev den nya akten Stålflikkan till klassikern för Stockholms Stadsteater 2005. Som konstnärlig ledare för ung scen/öst skapade hon hyllade föreställningar som Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn, ROFLMAOWTIME och Rose Rose Rose. 2015 debuterade hon med kritikerrosade romanen Anropa, som året därpå erhöll Mare Kandre-priset. Den 16 december släpps andra säsongen av dramakomediserien Cheferna i podden P1 drama.

Frida Hallgren
Caroline Rauf
Angelika Prick
Anders Johannison
Mattias Silvell

Arrangör: 
Örnsköldsviks Riksteaterförening