Du är här

Skola & utbildning

2020-05-23 - Övrig kultur

Här kan du läsa novellen "Trollkarlen" av Ebba Helin; årets vinnare av Garaypriset.

2020-05-23 - Övrig kultur

”Novellen är en stillsam skildring av ett barns bearbetning av sorg och förlust. Författaren levandegör berättelsen med en stor förmåga och lyckas på ett unikt sätt visa, med barnets naivitet i centrum, att den obegränsade fantasin kan skapa förståelse för det ofattbara när stödet från de närmaste inte alltid räcker till.”

Så lyder nomineringen till förstapriset i Nolaskolans novelltävling Garaypriset, ett pris som i år gick till Ebba Helin, SA1C, för sin novell "Trollkarlen".

2020-05-13 - Skola & utbildning

Varje vår anordnar Håll Sverige Rent kampanjen Skräpplockardagarna, där framförallt barn och elever får gå ut och plocka skräp som ett sätt att lära sig mer om nedskräpning. I år är det rekordmånga barn och elever i Örnsköldsvik som deltar.

2020-05-08 - Skola & utbildning

Det är inte helt färdigt ännu hur studenfirandet kommer att se ut i år på Örnsköldsviks gymnasium. Däremot är det nu klart att utspringet kommer att få göras nästan helt utan publik då större sammankomster inte tillåts.

2020-04-27 - Skola & utbildning

Med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer så har Örnsköldsviks kommun beslutat om att förlänga upplägget med distansstudier för gymnasieeleverna. Det nya beslutet gäller till och med torsdag den 21 maj eller till dess att ett annat beslut tas.

2020-04-06 - Skola & utbildning

Med start idag så kommer gymnasieelever i årskurs 3 att successivt börja skickas hem för att få distansundervisning. På långfredagen ska övergången till distansundervisning vara helt genomförd.

2020-04-05 - Skola & utbildning

För årskurs ett och två på gymnasieskolorna i Örnsköldsvik är det numera distansstudier som gäller. Det kräver en hel del disciplin av eleverna och eget ansvar för att jobbet blir gjort. Agnes, Klara och Milly väljer att göra jobbet gemensamt.

2020-04-03 - Skola & utbildning

Med start på måndag nästa vecka så kommer gymnasieelever i årskurs 3 att successivt börja skickas hem för att få distansundervisning. Fredag 10 april ska övergången till distansundervisning vara helt genomförd.

2020-03-23 - Skola & utbildning

Sjukfrånvaron i grundskolan har ökat kraftigt i de flesta av länets kommuner, skriver SVT.

2020-03-17 - Skola & utbildning

Örnsköldsviks kommun har tagit beslut om att gymnasieelever i årskurs 1 och 2 ska få distansundervisning, men att elever i årskurs 3 ska fortsätta komma till skolan som vanligt. Beslutet är taget på Folkhälsomyndighetens uppmaning och är en del i arbetet att försöka minska smittspridningen av coronaviruset covid-19, och påverkar de kommunala gymnasieskolorna.

2020-03-12 - Skola & utbildning

Enligt statistik från Skolverket så ligger lärarbehörigheten i länet på 70 procent, vilket ligger på ungefär samma nivå som rikssnittet. Lärarbehörigheten i Örnsköldsviks kommun ligger på 75 procent, vilket innebär att den sjunkit något.

2020-03-10 - Miljö

Snart återkommer den årliga kampanjen Skräpplockardagarna. Redan nu är 11 000 elever i Västernorrland anmälda till kampanjen som lär dem om faran om nedskräpning och vikten av att återvinna.

2020-03-07 - Skola & utbildning

Fredag 28 februari var det dramatiskt vid Själevadskolan. Den årliga hockeymatchen mellan elever och lärare avgjordes och den här gången var det lärarnas tur att dra det längsta strået.
8-7 under en strålande vinterdag.

2020-02-10 - Skola & utbildning

Vintern har varit så där så här långt, men nu går det ändå utmärkt för skolbarn och personal i förskola, låg- och mellanstadiet i landskapet att samla piggelinpoäng via diverse vinteraktiviteter. Ångermanlands skolidrottsförbunds tävling sträcker sig från vecka 6 och avslutas på söndag i vecka 10.
– Man får samla hur många piggelinpoäng man vill på skoltid och fritid. Målet är att alla i klassen ska samla någon poäng per dag, säger Pelle Bellander här tillsammans med representanter från ett flertal företag som stöttar friskvårdsverksamheten.

2020-01-10 - Film-TV-Radio

Spelschemat för Vi i femman 2020 har presenterats. Torsdag den 16 januari blir det ö-viksderby när Bjästaskolan klass 5 A möter Höglandskolan klass 5 C i den andra kvartsfinalen.

2020-01-08 - Skola & utbildning

I höst kommer Västernorrland få 14 nya yrkeshögskoleutbildningar, varav tre kommer att hållas i Örnsköldsvik.

Sidor