Du är här

Motor

2020-06-14 - Motor

Varje dygn uppskattas 12 000 personer köra rattfulla i Sverige. Inställningen till alkohol och bilkörning är fortsatt dålig och allra värst är det bland de unga – hela 25 procent kör bil tidigt dagen efter att de konsumerat alkohol.

2020-06-04 - Motor

På nationaldagen lördag 6 juni är det i vanlig ordning den motorhistoriska dagen då Norrlands Motorhistoriker arrangerar veteranbilsrally. Men med anledning av den rådande pandemin blir traditionsrika Örnstråket i Örnsköldsvik något förändrad.

2020-05-10 - Motor

Efter ett ihärdigt arbete njuter Peter Vestman för fullt av sin Packard från 1937.
– V8-ljudet är det bästa som finns, säger han förnöjt.
7an hängde med på årets premiärtur.

2020-05-09 - Motor

Tack och lov finns det fortfarande ganska gott om gamla fina båtar. Långt ifrån alla är dock utrustade med sin originalmotor.
Men här lever Åke Grundbergs och barnbarnet Hans Nordins möbel fortfarande i ursprungsutförande.

2020-04-26 - Motor

Sveriges äldsta motorshow har tillfälligt motorstopp på grund av rådande coronapandemi. I stället tar arrangören SHRA Örnsköldsvik klivet ut på nätet, och kanske når man nu en ännu större publik.

2020-04-24 - Motor

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020. Men för det stora flertalet är det ändå däckbytartider och när det vankas vår åker ofta de snyggare tillbehören på.
– Stora fälgar och lågprofildäck är ofta en del av bilens design. Men nackdelen många upplever är att de tunna och breda däcken gör bilen stötig och spårkänslig när väg-banan inte är perfekt, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

2020-04-19 - Motor

Coronapandemin slår hårt mot många branscher och även bilförsäljningen i Sverige spås minska drastiskt till följd av virusets spridning. Hela 60 000 färre bilar spås nyregistreras under året jämfört med tidigare prognos.

2020-03-31 - Motor

Fram till den sista mars ska vinterdäcken sitta på, men efter det så är det fritt fram att byta så länge det inte finns risk för vinterväglag. Här är några saker att tänka på och komma ihåg inför däckbytet.

2020-03-29 - Motor

Coronavirusets snabba spridning slår allt hårdare mot fordonsbranschen på global nivå. När tillverkare och fabriker stängs ner eller går på halvfart väntas långa förseningar, något som kan stoppa produktionen av nya bilar.

2020-03-25 - Motor

Vanligtvis så brukar det råda förbud på dubbdäck efter den 15 april, men i år har Transportstyrelsen beslutat om att skjuta upp förbudet med två veckor. Den 30 april är sista dagen som dubbdäcken får sitta kvar.
– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

2020-03-08 - Motor

Kritiken mot mopedbilars säkerhet och kraven på körutbildning blir allt mer högljudd. Varje år skadas runt 60 personer och nu kräver bland annat försäkringsbolaget Folksam bättre förarutbildning.

2020-03-05 - Motor

På lördag arrangerar Örnsköldsviks Rallyklubb sin klassiska motortävling; Örnskölden. Den arrangeras för 59:e gången i ordningen med start, mål och serviceplats i Långviksmon. Det handlar om distriktsmästerskap samt deltävling i Rallyklassikerna och Hälsingeserien och totalt är närmare 115 ekipage anmälda till start.

2020-03-01 - Motor

Antalet återkallade körkort på grund av rattfylleri ökade under 2019 i Sverige. Nu höjs krav på att alkolås i alla bilar ska bli standardutrustning.

2020-02-25 - Motor

Antalet laddbilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökar något. I slutet på 2019 utgjorde dessa 0,8 procent av alla personbilar i Västernorrland, enligt statistik från myndigheten Trafikanalys.

2020-02-21 - Motor

Den SM-final i isracing som skulle ha hållits på Kallehov imorgon lördag ställs in. Detta på grund av att det regn som föll under natten till idag har förstört isbanan.
"Tyvärr måste vi meddela att SM-finalen i Ö-vik är INSTÄLLT! Vi kämpade och gjorde vad vi kunde med banan. Men vädrets makter tog över," skriver ÖMK Rundbana i ett inlägg på klubbens Facebook-sida.

2020-02-09 - Motor

Antalet laddbara bilar spås öka i rekordfart under året, men frågan är om utbyggnaden av laddinfrastrukturen hänger med i utvecklingen. Dessutom råder stor skillnad i utbyggnaden mellan landets län.

Sidor