Du är här

Motor

2020-10-17 - Motor

Vi är vid den tiden då det börjar bli dags att byta till vinterdäck, och när man ska välja vinterdäck har man flera val. Vinterdäcken är en säkerhetsdetalj och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att man gör sitt däckval efter de körförhållanden man har. Val av däck inverkar både på trafiksäkerhet och miljö.

2020-10-11 - Motor

Andreas Ericsson från Örnsköldsvik var en av lastbilsmekanikerna som blev uttagen att tävla i Yrkes-SM, men i pandemins spår blev det prestigefyllda arrangemanget inställt. Han fick sin utbildning vid Parkskolans fordonsprogram och på bilden ovan prisas han av Fordonsporten, samarbetsorganisationen för branschens återväxt, med läraren John Erik Hellström som prisutdelare.

2020-10-11 - Motor

Skevroder, höjdroder och sidoroder besiktas. Bränslenivån kontrolleras, likaså hjulen och att alla sprintar sitter där de ska. Säkerheten är A och O.
– Och så kollar vi så att motorn är kvar… skämtar flyginstruktör Lasse Arnkvist innan vi kliver in i det lilla planet, en Ikarus C42. Några minuter senare befinner vi oss på 2 000 fot och jag får själv ta över spakarna – en härlig frihetskänsla.

2020-10-10 - Motor

Ö-viks- och trafikprofilen Janne Zetterlund och företaget MC Safe AB har rönt trafiksäkerhetsframgångar med det gula glaset framför strålkastare på motorcyklar. Nu genomförs tester för att om möjligt hitta en liknande lösning till lastbilar.
– För att mäta effekten av att montera gula plastskivor på lastbilars extraljus gör vi en optisk studie under en period på en till fyra månader, berättar Janne Zetterlund.

2020-10-10 - Bra att veta med Webben 7

Känner du igen den här? Förmodligen eftersom den sitter vid järnvägsövergången i Själevad nära ICA Supermarket. Det råder ofta delade meningar kring hur man ska använda blinkers i denna korsning och det korrekta att du ska blinka vänster om du har för avsikt att svänga just vänster. Att blinka höger om man har för avsikt att köra rakt fram är inte förbjudet. Det gör dina avsikter bara tydligare för medtrafikanterna.

2020-10-10 - Nyheter/Reportage

På en oxkärra, pakethållare eller på ingenting alls. Svårigheten med att som blivande mor ta sig till vården från landsbygdens Burundi är en bidragande orsak till landets höga mödradödlighet.

2020-10-10 - Motor

Örnsköldsvik har fostrat en och annan mästare i motorsport genom åren och här kommer kanske den senaste. Elias Edstrand, 13, Varggropens Kart Racing Club, stod nyss högst upp på pallen i Norrlanscupen och tar redan sikte på nästa säsong.I en större och snabbare bil.

2020-10-07 - Skola & utbildning

Priset ”Årets Transportskola” hyllar skolor med hög kvalitet och nytänkande. Örnsköldsvik är en av åtta bland 87 i hela landet som kan vinna priset.
– Det är en jättebra skola där vi trivs. Jag tycker att vi har goda chanser att vinna, säger eleven Liv Ängerud.

2020-10-04 - Motor

Planerar du att köpa en begagnad bil på privatmarknaden? Här är tipsen för en lyckad affär!

2020-09-06 - Motor

Landets bilhandlare ser med försiktig optimism på kommande månader. I juli var nedgången den lägsta sedan coronapandemin slog till, samtidigt som begagnatmarknaden är hetare än vanligt.

2020-08-23 - Motor

Män har större benägenhet att utsätta sig för onödiga risker i trafiken. När antalet återkallade körkort summerades för det första halvåret visade det sig att 81 procent av körkorten tillhörde män.

2020-08-16 - Motor

”Nu ska vi åka Trike”! Acke spetsar öronen och gör ett snabbt skutt upp till lådan på den gulsvarta motorcykeln. Örnsköldsviks mest hojälskande hund har precis fått en ny fartmaskin att njuta av: husse Rolf Erikssons helrenoverade VW Trike.

2020-06-21 - Motor

Bil Sweden vill att en tillfällig skrotningspremie införs i Sverige, något som man menar skulle stimulera den krisande bilhandeln samtidigt som både trafiksäkerheten och miljön skulle förbättras.

2020-06-14 - Motor

Varje dygn uppskattas 12 000 personer köra rattfulla i Sverige. Inställningen till alkohol och bilkörning är fortsatt dålig och allra värst är det bland de unga – hela 25 procent kör bil tidigt dagen efter att de konsumerat alkohol.

2020-06-04 - Motor

På nationaldagen lördag 6 juni är det i vanlig ordning den motorhistoriska dagen då Norrlands Motorhistoriker arrangerar veteranbilsrally. Men med anledning av den rådande pandemin blir traditionsrika Örnstråket i Örnsköldsvik något förändrad.

2020-05-10 - Motor

Efter ett ihärdigt arbete njuter Peter Vestman för fullt av sin Packard från 1937.
– V8-ljudet är det bästa som finns, säger han förnöjt.
7an hängde med på årets premiärtur.

Sidor