Du är här

Motor

2021-01-03 - Motor

Bilsäkerheten står alltjämt i fokus när världens biltillverkare lanserar nya bilmodeller, men är bilarna verkligen lika säkra för alla?

2020-12-26 - Motor

Enligt en kommunranking som Garageportexperten har genomfört så finns det en mindre risk än riksgenomsnittet för att drabbas för bilstöld i Örnsköldsviks kommun.

2020-12-15 - Motor

Visst har du bytt till vinterdäck? Annars är det hög tid att göra detta! Men att byta däck inför vintersäsongen är bara det första steget när du ska rusta bilen inför de kallare månaderna.

2020-12-13 - Motor

Nya förslag från regeringen kan komma att hämma omställningen till mer miljövänliga bilar under kommande år. Det menar Bil Sweden i en ny analys och pekar på flera förslag som kommer att påverka hela fordonsmarknaden i fel riktning.

2020-11-28 - Motor

Att hålla bilen i skick och ha rätt utrustning med dig kan vara avgörande för hur väl både du själv och dina medtrafikanter klarar sig i händelse av en incident – att åka av vägen kan nämligen leda till allvarliga följdolyckor. I mörkret har vi svårt att synas och väglaget är ibland förrädiskt.
Här har vi sammanställt en lista på saker som du bör överväga att alltid ha med dig i bilen i vinter.

2020-11-22 - Motor

Nybilsförsäljningen går fortsatt trögt i Sverige, med ett undantag – laddbara bilar. Oktober månad innebar ett nytt rekord i försäljningen av laddhybrider och elbilar och nu består hela 3 procent av den svenska fordonsflottan av laddbara bilar.

2020-11-08 - Motor

Allt fler väljer att köpa en laddbar bil i Sverige och med varje ny bil så ökar efterfrågan på publika laddstationer. Men laddinfrastrukturen hänger inte med den snabba försäljningsvågen. Det visar en färsk undersökning från M Sverige.

2020-10-25 - Motor

Trots varningarna om att mopedbilen har låg krocksäkerhet och dåliga köregenskaper fortsätter fordonsbeståndet i Sverige att växa. Men något många inte känner till är att fordonet även är extremt smutsigt och släpper ut lika mycket partiklar som 164 personbilar tillåts göra.

2020-10-17 - Motor

Vi är vid den tiden då det börjar bli dags att byta till vinterdäck, och när man ska välja vinterdäck har man flera val. Vinterdäcken är en säkerhetsdetalj och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att man gör sitt däckval efter de körförhållanden man har. Val av däck inverkar både på trafiksäkerhet och miljö.

2020-10-11 - Motor

Andreas Ericsson från Örnsköldsvik var en av lastbilsmekanikerna som blev uttagen att tävla i Yrkes-SM, men i pandemins spår blev det prestigefyllda arrangemanget inställt. Han fick sin utbildning vid Parkskolans fordonsprogram och på bilden ovan prisas han av Fordonsporten, samarbetsorganisationen för branschens återväxt, med läraren John Erik Hellström som prisutdelare.

2020-10-11 - Motor

Skevroder, höjdroder och sidoroder besiktas. Bränslenivån kontrolleras, likaså hjulen och att alla sprintar sitter där de ska. Säkerheten är A och O.
– Och så kollar vi så att motorn är kvar… skämtar flyginstruktör Lasse Arnkvist innan vi kliver in i det lilla planet, en Ikarus C42. Några minuter senare befinner vi oss på 2 000 fot och jag får själv ta över spakarna – en härlig frihetskänsla.

2020-10-10 - Motor

Ö-viks- och trafikprofilen Janne Zetterlund och företaget MC Safe AB har rönt trafiksäkerhetsframgångar med det gula glaset framför strålkastare på motorcyklar. Nu genomförs tester för att om möjligt hitta en liknande lösning till lastbilar.
– För att mäta effekten av att montera gula plastskivor på lastbilars extraljus gör vi en optisk studie under en period på en till fyra månader, berättar Janne Zetterlund.

2020-10-10 - Bra att veta med Webben 7

Känner du igen den här? Förmodligen eftersom den sitter vid järnvägsövergången i Själevad nära ICA Supermarket. Det råder ofta delade meningar kring hur man ska använda blinkers i denna korsning och det korrekta att du ska blinka vänster om du har för avsikt att svänga just vänster. Att blinka höger om man har för avsikt att köra rakt fram är inte förbjudet. Det gör dina avsikter bara tydligare för medtrafikanterna.

2020-10-10 - Nyheter/Reportage

På en oxkärra, pakethållare eller på ingenting alls. Svårigheten med att som blivande mor ta sig till vården från landsbygdens Burundi är en bidragande orsak till landets höga mödradödlighet.

2020-10-10 - Motor

Örnsköldsvik har fostrat en och annan mästare i motorsport genom åren och här kommer kanske den senaste. Elias Edstrand, 13, Varggropens Kart Racing Club, stod nyss högst upp på pallen i Norrlanscupen och tar redan sikte på nästa säsong.I en större och snabbare bil.

2020-10-07 - Skola & utbildning

Priset ”Årets Transportskola” hyllar skolor med hög kvalitet och nytänkande. Örnsköldsvik är en av åtta bland 87 i hela landet som kan vinna priset.
– Det är en jättebra skola där vi trivs. Jag tycker att vi har goda chanser att vinna, säger eleven Liv Ängerud.

Sidor