Du är här
Miljö
Imorgon släcker vi lamporna och stänger av elektriska apparater mellan klockan 20.30 – 21.30. Då är det nämligen dags för årets upplaga av Earth Hour.
Anmälan till Skräpplockardagarna har bara varit öppen i några veckor, men redan nu ser det ut att bli rekordmånga som kommer att delta.
Blött slam till energirik bioprodukt. Ett miljömässigt hållbart sätt att få användning av ett annars oanvändbart material. Företaget C-greens affärs-idé kan få 2020 års miljöpris.
... Ekomist, nominerad till Örnsköldsviks Kommuns och 7ans miljöpris; MiljÖrnen.
En lokal producent som odlar KRAV-märkta grönsaker kan bli vinnare av Örnsköldsviks kommuns och 7ans pris Miljörnen 2020. Lena Nyholm har förverkligat sin dröm om att odla kravmärkt och utvecklingen bara fortsätter.
Ö-viksborna pantar som aldrig förr. Sedan den stora pantmaskinen togs i drift på Må återvinningscentral så har vi pantat över 5 miljoner burkar och flaskor.
Lördag den 19 september arrangeras Håll Sverige Rent-dagen 2020. Då kraftsamlar Sverige, norr till söder, med att plocka skräp. Det finns tyvärr skräp överallt så det är bara att välja. Dykarna i High Coast Diving gör på lördag en insats med att försöka göra havsbotten renare vid bland annat småbåtshamnen i Lungvik.
– Vi kommer vara fem-sex dykare under hela dagen. Det finns förmodligen mycket på botten som inte borde ligga där, säger Sara Karlsson.
Allmänheten välkomnas att beskåda insatsen och vid behov vara behjälplig.
Nu på lördag 19 september blir det till att gå ut och plocka skräp. Då arrangeras nämligen Håll Sverige Rent-dagen, en skräpplockardag där vi gör gemensam sak mot nedskräpningen.
Under sommarperioden är vi många som beger oss utomhus med en picknickkorg eller liknande, eller bara går och spontanköper en dricka eller en glass. Detta brukar i sin tur tyvärr även ofta leda till att det hamnar mer skräp ute i naturen. Att vara miljömedveten blir allt viktigare och för att upplysa lite om vikten av att plocka upp skräp och att återvinna så får ni här några exempel på hur lång tid det tar för vanligt skräp att försvinna i naturen.
Enligt den årliga undersökningen Återvinningsbarometern så fortsätter svenskarna att återvinna i hög utsträckning.
Nu är det dags för midsommar igen, en tid då många festar och har roligt. Men med midsommar och fest så blir det ofta också mycket skräp. Att vara miljömedveten och att plocka upp skräp blir allt viktigare och för att upplysa lite om vikten av att plocka upp skräp och återvinning så får ni här några exempel på hur lång tid det tar för vanligt midsommarskräp att försvinna i naturen.
Under perioden 1 juni till 21 juni driver Örnsköldsviks kommun Lupinkampen som ämnar att uppmärksamma allmänheten om vikten av att bekämpa de invasiva växterna i vår natur.
Vi blir allt bättre på att återvinna elprodukter och under 2019 så lämnade ö-viksborna in drygt ettusen ton elprodukter till återvinning, enligt El-Kretsens Hållbarhetsrapport 2020.
EL:IN heter Mivas insamlingsskåp för batterier, lampor och smått elavfall som sedan en tid tillbaka finns hos Hemköp Stora Torget, ICA Kvantum och Coop Själevad. Nu har ytterligare en EL:IN placerats hos Willys. Ett skåp finns även i entrén på Mivas huvudkontor på Sjögatan 4A.
Imorgon släcker vi lamporna och stänger av elektriska apparater mellan klockan 20.30 – 21.30. Då är det nämligen dags för årets upplaga av Earth Hour.
Om 50 år spås växtsäsongen blir fyra veckor längre i Örnsköldsvik, vilket kan leda till ökad torka, skriver tidskriften Sveriges Natur och nyhetstjänsten Newsworthy.