Du är här

Mat & dryck

2019-11-30 - Mat & dryck

För tredje året i rad har Tunnbrödsakademin, bildat 2015, utsett Årets tunnbrödsinspiratörer – en utmärkelse till de som gjort "inspirerande insatser för att öka kunskapen om och njutningen av tunnbröd". I år går priset till Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson, lågstadielärare och fritidspedagog på Husumskolan, som precis som i fjol lärt elever att baka tunnbröd i Husums bagarstuga.

2019-11-30 - Nyheter/Reportage

Intresset för närproducerad mat är stort och nu har Örnsköldsvik fått en egen REKO-ring, en öppen grupp på Facebook där matproducenterna beskriver sig själva och sin produktion och där konsumenterna gör sin beställning direkt till producenten. Vid ett gemensamt datum, på en förutbestämd plats, sker sedan utlämningen av beställda varor. Ansvaret för att följa lagar om livsmedel och skatt ligger hos producenten.

2019-11-28 - Mat & dryck

Ett nytt matställe är på ingång i Örnsköldsvik då en ny sushirestaurang snart öppnar upp i Port 9, skriver Allehanda.

2019-11-23 - Nyheter/Reportage

Mer smak, större utbud och allt trendigare.
Intresset för alkoholfria alternativ har ökat rekordsnabbt de senaste åren och utvecklingen gäller inte minst öl där sortimentet är nästan lika brett som det ordinarie utbudet.

2019-11-07 - Evenemang

Mat och kultur har blivit ett vinnande koncept för IOGT-NTO i Drömme, som blivit en etablerad kulturarrangör i kommunen. Nu på söndag, 10 november, bjuder man in till Farsdagsmiddag, där det serveras en traditionell söndagsmiddag innan det blir sång- och musikunderhållning med Jonas och Karin Öberg.

2019-10-27 - Nyheter/Reportage

Ingrid Ölund, som driver Skogs-Hildas Stenugnsbageri & Café i Ullånger, har ännu en gång vunnit SM-guld i mathantverk. I klassen Hårt tunnbröd vann hon med sitt vedugnsbakade savtunnbröd med motiveringen ”Ett skickligt hantverk med en bred samling ingredienser från naturen som ger en bestående och hög smakupplevelse.” Gide Get knep en bronsmedalj i klassen Syrad ost med getosten Askad.

2019-10-14 - Mat & dryck

Sedan vecka 35 har vi haft den återkommande artikelserien ”7 rätter - helt rätta efter semestern” där vi, tillsammans med några av Ö-viks krögare och kockar, presenterat sju sunda maträtter att pröva på efter sommarens alla onyttigheter. Här finner du länkar till samtliga maträtter så att recepten blir lite enklare att hitta. Ha så trevligt med matlagningen!

2019-10-10 - Mat & dryck

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

2019-10-09 - Hälsa

I dag den10 oktober då dagen för mental hälsa infaller är Café Himmel & Pannkaka öppen för den som vill. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, står bakom caféet.

2019-10-03 - Mat & dryck

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

2019-09-25 - Mat & dryck

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

2019-09-22 - Mat & dryck

Har du ett gäng äpplen över? I stället för att låta de runda godsakerna gå till spillo – förvandla dem till must!
– Det är fylligt och sött och dessutom nyttigt. Det är det som är så fantastiskt, säger Jonas Hägglund på Höga Kusten Gårdsmusteri i Bjästa.

2019-09-19 - Mat & dryck

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

2019-09-13 - Mat & dryck

Efter seger i delfinalen i samband med Öviksmässan i våras, är det nu på lördag dags för Anna Svedberg och Johanna Johansson från Örnsköldsvik att tävla om guldet i SM-finalen i utomhusmatlagning i Skövde. Under namnet Team Mums Mums ska de, på två och en halv timme, tillaga en trerätters måltid över öppen eld. Nio lag gör upp om guldet. Enligt juryns motivering till segern i deltävlingen lyckades tjejerna på ett imponerande sätt servera smaksäkra rätter med finess, utmärkt balans, höga smaker och inte minst vackra uppläggningar. Nu håller vi tummarna för att de kan toppa sin insats och ta hem guldet till Örnsköldsvik.

2019-09-13 - Mat & dryck

Enligt en färsk rapport från CAN så har svenskarnas alkoholkonsumtion minskat med sju procent under den senaste tioårsperioden.

2019-09-12 - Mat & dryck

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

Sidor