Du är här

Mat & dryck

2020-08-20 - Mat & dryck

Förut innebar surströmmingspremiär att det blev tillåtet att börja sälja surströmming i butikerna ett visst datum, eftersom myndigheterna ville förvissa sig om att fisken som såldes var tillräckligt mogen. 1998 ändrades detta, men av tradition infaller surströmmingspremiären den tredje torsdagen i augusti. En viktig tradition framför allt i norra Sverige, särskilt utmed Höga Kusten, där merparten av landets surströmming tillverkas.

2020-08-19 - Mat & dryck

En fin och uppskattad tradition lever vidare trots pandemin. Cesam arrangerar i vanlig ordning surströmmingsfest på Stora torget i centrum, men i en annan form än tidigare.
– Vi ställer mycket hellre om än ställer in och självklart följer vi folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller avstånd och visar varandra hänsyn och omtanke, säger Anette Forsberg.

2020-08-15 - Mat & dryck

Nyrökt sik är bäst på Ulvön, sjunger Björn Afzelius i ”Odyssevs”.
Grillad går minst lika bra.
– Den bara smälter i munnen, säger Linn Madsen, Ulvöbyn Café & Bistro.

2020-08-08 - Mat & dryck

Kräftpremiären och kräftsäsongen är kommen. Vad vet du om de små krypande filurerna?

2020-07-14 - Mat & dryck

Fredrik Sjöberg, hemkommen från Norge och sju arbetsår inom restaurangbranschen, är barchef på Strandkaj Kök & Bar. För 7ans räkning har han skapat tre drinkar för sommarmånaderna.

2020-05-13 - Mat & dryck

Runt om i landet har grillarna dammats av för att upptäcka att man först måste rengöra grillgallret innan kvällens middag kan tillagas.

2020-04-11 - Mat & dryck

Är du sugen på ägg men trött på att variera dig mellan lös- och hårdkokt? Testa några nya recept och återupptäck ett av våra mest älskade livsmedel.

2020-04-10 - Mat & dryck

Baka en kaka i påsk, låt barnen vara med och skapa en färgglad sötsak tillsammans. Kladdkakan i botten med krämig citronfrosting och familjens favoritgodisar på toppen. Lagom eller galet många, det är busenkelt och blir supersmaskigt!

2020-04-10 - Mat & dryck

Påskledighet och äggfrossa är som gjort för traditionellt påskpyssel som äggfärgning.

2020-04-10 - Mat & dryck

En normal vecka äter vi i genomsnitt 2 000 ton ägg, men under påsken så fördubblas konsumtionen. Ett kilo ägg motsvarar 16 stycken ägg, vilket innebär att 2 000 ton motsvarar 32 miljoner ägg, alltså äter vi ca 64 miljoner ägg under påsken. Här får du veta mer om ägg.

2020-04-09 - Mat & dryck

Varje påsk äter vi ungefär ett kilo godis var. Med mandelmassa, choklad och lite fantasi gör du det godaste påskgodiset själv.

2020-04-09 - Mat & dryck

Dragéägg, påskskum och mängder av choklad. Här i Sverige är påsken inte bara äggets, påskharens och Jesus högtid utan även godisets.

2020-04-07 - Mat & dryck

Enligt en ny undersökning så vill 25 procent av svenskarna se mer vegetarisk mat på påskbordet i år.

2020-03-25 - Mat & dryck

Idag är det åter dags för den stora våffeldagen och många ö-viksbor låter säkerligen en och annan godbit sätta guldkant under dessa oroliga tider. Här hittar du två recept på härligt goda våfflor.

2020-02-25 - Mat & dryck

Vispa grädden lagom hårt – för lös blir den rinnig och för hårt grynar den sig.
Det är ett av många tips från sajten semlor.nu där du hittar en rad recept på semlor av många olika slag. Visst skulle det smaka med en hallonsemla? Det receptet kommer här!

2020-02-23 - Mat & dryck

Under en tid på året bakas det semlor så in i norden. Bland annat på Coop-ägda Edmarks Finbageri i Örnsköldsvik.
– Det här skulle aldrig fungera utan våra skickliga medarbetare, säger bagerichefen Peder Pettersson.

Sidor