Du är här

2015-12-27 - Bra att veta med Webben 7

Undvik brand i hemmet – här får du råd

Levande ljus hör julen till, likaså massor av matlagning. Men se upp – brand i hemmet börjar oftast vid spisen.

Nära hälften av alla bostadsbränder startar vid köksspisen. En vanlig orsak till brand i hemmet är oljan som vi använder oftare nu än förr vid matlagning. Överhettad olja kan snabbt och oväntat ge upphov till stora lågor. Kvarglömda ljus är en annan stor risk, i december beror varannan brand i hemmet på levande ljus.
 
Köket är den plats i hemmet där flest bränder startar, och nära hälften av dem startar vid spisen. Idag använder vi också mycket oftare olja i stället för smör när vi lagar mat och bakar. Smör och margarin börjar först lukta och ryka, medan olja ”exploderar” direkt och ger stora lågor. Uppstår en olje-/smörbrand på spisen ska du kväva elden med en brandfilt. Använd aldrig vatten!
 
Inga brödkorgar på spisen
En annan vanlig orsak till brand i hemmet är att vi använder spisen som avlastningsyta. Råkar någon sedan komma åt spisvredet kan de kvarglömda sakerna ta eld. I köket pågår många aktiviteter samtidigt, vi lagar mat, pratar i mobilen, kollar mejl, och läser läxor. Då har vi inte full koll på det som står på spisen.

Knappt en fjärdedel av bränderna i kök orsakas av levande ljus, och i december beror varannan brand i hemmet på levande ljus.
 
Råd för att undvika brand i hemmet:

  • Kontrollera alltid en extra gång att du stängt av spisen och att du inte lämnat kvar något ovanpå spisen.
  • Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet, även värmeljus.
  • Använd ljusstakar av obrännbart material och se till alla ljus står stadigt.
  • Ställ inte ljusen för nära gardiner.
  • Stäng av den elektriska adventsljusstaken med strömbrytare eller genom att dra ur kontakten, inte genom att skruva ur ett av ljusen.
  • Brandvarnare räddar liv, ha gärna flera uppsatta och utspridda på samtliga våningsplan, framförallt i sovrum där det också finns tv-apparater, datorer och telefonladdare.
  • Ha en lättillgänglig brandsläckare och en brandfilt hemma. Det kan vara avgörande för hur stor skada branden orsakar.

 

Dela med dig av denna artikel på: