Du är här

2012-01-05 - Film-TV-Radio
  • Frank Ådahl gör rösten åt Simba i Lejonkungen som har nypremiär i 3D. Foto: Håkan Nordström.
  • Disneys klassiker Lejonkungen har nypremiär i 3D i morgon fredag. Foto: Disney

Simba bor i Örnsköldsvik

Frank Ådahl är återigen högaktuell när Lejonkungen har nypremiär i 3D i morgon fredag.

Frank Ådahl har spelat in elva album , vunnit Melodifestivalen och turnérat med såväl Marie Fredriksson som Carola - men för de yngre är han allra mest förknippad med huvudrollen som Simba i den svenska versionen av Lejonkungen.

– Det var mitt första dubbningsjobb, berättar Frank. Monica Forsberg på KM Studio ville prioritera bra sångröster för många av rollerna och drog ihop en ensemble med mig, Kayo, Rikard Wolff och Svante Thuresson.

Att få ge röst åt en Disneyfigur är dock inget uppdrag som fås lättvindigt. Varje röst skulle först godkännas av det europeiska huvudkontoret i Danmark och sedan av ansvariga i USA. Röstskådespelarnas bakgrund kollades upp, och de som bestod prövningen fick underteckna kontrakt där de avsade sig rätten till all framtida utövarersättning för sina röstinsatser ”in all of the universe”.

– Jag kände att jag satt i en ”take it or leave it”-sits, men det här var samtidigt en så pass rolig möjlighet att jag tackade ja.

Röstskådespelaren Anders Öjebo – känd bland annat som Musse Pigg, Peter Pan och Darkwing Duck – spelade hyenan Banzai i Lejonkungen och blev något av en mentor för Frank under inspelningen.

– Jag var rädd som en hare när jag klev in i studion för första gången och såg den där screenen, men Anders hjälpte mig otroligt mycket. Det är mycket svårare att göra en svensk röst än en engelsk, eftersom originalet rättar teckningarna efter rösterna i stället för tvärtom. Anders kunde ana sig till direkt när en svensk replik inte skulle fungera och föreslå hur man kunde korta ner den utan att tappa innebörden.

I den klassiska scen där kung Mufasas ande uppenbarar sig för sin son på himlavalvet deltog hela studion i känslostämningen.

– Det var väldigt speciellt, säger Frank. Du måste kunna leverera en känsla som är äkta, och då funkar det inte att en glättig producent hojtar ”skitbra, men kläm in lite mer gråt i rösten!”.

Anade du under inspelningen vilken succé som väntade?

– Inte alls. Jag tycker att filmen är fantastisk bra gjord, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur stor den skulle bli.

Två miljoner svenskar såg Lejonkungen för 17 år sedan, och när den i höst återvände till bioduken i 3D-format drog den in nästan 30 miljoner dollar redan under sin premiärhelg. Samtidigt släpps den för första gången på blu-ray – och där gör Frank Ådahl comeback som Simba i en del nytecknat material.

– Jag var nere i Stockholm och gjort dubbar till olika bloopers, berättar han. Det är ju helt galet, egentligen, men de har alltså tecknat misstag där olika scener från filmen ”går fel.” Det var riktigt roligt att göra.

Dela med dig av denna artikel på: