Du är här

2010-03-17 - Mat & dryck

Recept i Tidningen 7 2010

Här finns recept samlade som publicerats i Tidningen 7 2010:

Nr 2 2010:

Färssnäcka med ost och skinka

Tio portioner

Ingredienser: 

  • 1 kg bland- eller nötfärs
  • 1 pkt bacon
  • 100 g riven ost, gärna smakrik
  • valfria örtkryddor
  • vitlök  
  • salt och peppar

Gör så här: Blanda färsen med örtkryddor, salt o peppar, vitlök. Platta ut färsen, på ett bakplåtspapper, till en platta ca 60x20. Skär eller klipp baconet i små bitar. Täck färsen med bacon bitarna och den rivna osten. Rulla ihop som en rulltårta. Skär den i 10 portioner och platta lätt till dessa. Lägg ut på smord ugnsform och stek i ugnen vid ca 200 grader under ca 15 minuter. Servera med klyftpotatis och en tomatsallad.

Nr 4 2010:

Ost- och skinkpaj

4 portioner 

Ingredienser:

Pajskal: 

  • 12 msk mjöl (ca 2 dl) 
  • 2 msk bordsmargarin 
  • 1½ dl Lättkesella (150 g )

Fyllning: 

  • 90 g riven ost (max 17 %)
  • 120 g rökt skinka
  • 50 g strimlad purjolök
  • 2 ägg
  • 1½ dl lättkesella
  • ½ dl lättmjölk
  • salt och peppar.

Gör så här: Blanda degen, låt den vila svalt en halvtimme. Sätt på ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform. Nagga och förgrädda i 10 min. Låt svalna. Lägg ost, skinka och purjolök i skalet. Vispa ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll smeten i pajformen och grädda i 30-40 min. Servera med sallad.

Nr 5 2010:

Curryfisk med banan

Fyra portioner

 Ingredienser: 

  • 400 g fryst torskfilé
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk curry
  • 1 skivad banan.

Gör så här: Låt fiskblocket tina och skär det i centimeter tjocka skivor. Vispa ihop creme fraiche, mjölk, buljongtärning och curry i en stekpanna och koka upp. Lägg i fiskbitarna och låt koka på medelvärme under lock i fem minuter. Den sista minuten skall bananskivorna vara med. Serveras med fördel tillsammans med potatismos.

Nr 7 2010:

Lunchomelett, som passar till middag

Fyra portioner

Ingredienser: 

  • 8 ägg
  • 1 paket rimmat fläsk
  • 1 lök
  • 8 kokta potatisar
  • persilja eller körvel
  • salt och svartpeppar

Gör så här: Använd två stekpannor eller stek i två omgångar. Skala och tärna löken. Skär potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Skär fläsket i tärningar. Fräs fläsket i medelvarm stekpanna. Lägg i löken och potatisen när fläsket börjar bli brynt och fortsätt fräsa några minuter till. Knäck äggen i skål och vispa ut lite lätt med en gaffel. Dra ner värmen och häll i äggsmeten. Salta försiktigt, peppra och strö över persilja eller körvel. Servera med en tomat- eller grönsallad.

Nr 8 2010:

Skinkgratäng

Ingredienser: 

  • 10 kokta, kalla potatisar i tunna skivor
  • 4 dl skinktärningar (kokt eller rökt)
  • 1 purjolök, finhacka
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk fransk senap
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1,5 dl riven ost.

Gör så här: Smörj en ugnssäker form och varva potatis och skinka och lök (avsluta med potatis), Värm mjölken i en kastrull och rör ner creme fraichen. Låt sjuda upp under omrörning. Blanda i senapen, krydda. Häll blandningen över formen. Ställ i ugn 200 grader ca 35 min. Ta ut formen när det är 10 min kvar, strö över den rivna osten, ställ in i ugn igen. 

Nr 9 2010:

Bakad potatis med tonfiskröra

En portion

Ingredienser:

  • 1 bakpotatis, 
  • 1 burk tonfisk, 
  • 1/2 röd lök, 
  • 1/2 röd paprika, 
  • 1/2 dl svarta oliver, 
  • 1-2 champinjoner, 
  • 2 msk Lätt Crème Fraiche, 
  • Franska Örter, salt och peppar

Gör så här: Hacka lök, paprika och champinjonerna smått. Låt tonfisken rinna av och blanda med grönsaker, svarta oliver och crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar. Baka potatisen. Skär ett snitt i potatisen och klicka ner tonfiskröran.

Tips: Ta med en stor potatis och baka den i mikron på jobbet. Gör i ordning tonfiskröran och ta med i en burk så har du en god lunch till jobbet.

Dela med dig av denna artikel på: