Du är här

2016-12-26 - Mode & skönhet

Överlevnadsguide i mellandagsdjungeln

Mellandagsrean är en traditionell årlig händelse som inte många shopoholics vill missa. För att överleva i det hårda reaklimatet kommer här en guide som förbereder dig inför vassa armbågar och galna fashionistas.

1. Den fysiska uppvärmningen

Kondition: att springa till kläder.
Smidighet: att ta sig förbi i rulltrappan.
Styrka: att bära shoppingkassar.

För att bli en riktig vinnare måste du vara i god fysisk form när du ska ge dig ut i shoppingdjungeln. Det krävs kondition, smidighet och styrka för att klara av dessa dagar av intensivt fyndande, och för att vara i toppform måste du förbereda dig på allra bästa sätt.
Spring runt i butikerna träna inför rean! Försök genomföra utmaningar som du själv hittar på, bestäm dig för ett plagg långt bort i butiken och spring mot den som om det var det sista exemplaret på mellandagsrean.
Öva på att springa om människor i rulltrapporna redan nu, det finns ingenting som heter att vara FÖR snabb. Fyll några gamla H&M-påsar med stenar och spring upp och ner för gågatan, vilket är precis vad du kommer göra när rean når sitt klimax.

Gult kort: Att märkbart tränga sig före i den kilometerlånga kön kan medföra direkt livsfara.
Rött kort: Att dra någon i håret och skrika att du drömmer om att se henne död när hon tar det sista exemplaret av en ljusstake som du spanat in sedan september.

2. Den psykiska uppvärmningen

Shopping innebär stress och för att kunna hantera den pressen och genomföra mellandagarna utan att bli utbränd behöver du ha ett bra självförtroende och vara väldigt målmedveten i ditt shoppande.
Vad är du ute efter?
Var finns det?
Och hur ska du få tag i det före alla andra?
Mellandagsrean kan jämföras med djungeln - men i stället för att slåss som gorillor över föda så knuffas vi om billiga t-shirts, elvispar och skiftnycklar.

Gult kort: Att inte lägga tillbaka kläder du provat utan lämnar dom i provhytterna. Dina medshoppare hatar dig för det, men butikspersonalen hatar dig om möjligt ännu mer.
Rött kort: Att köpa neonorange benvärmare med glitter för att försäljaren säger att "det kommer bli vårens stora trend" och du tänker att 129 kronor inte är så mycket ändå.
Time out: När du gjort av med alla julklappspengar efter tio minuter på första affären.
Grundregel: I krig och klänningar är allting tillåtet.

FOTNOT: Undertecknade uppmuntrar inte till fysiskt våld i mellandagshandeln (förutom i nödfall).

3. Tips inför rean

- Leta efter saker som i vanliga fall hade varit lite för dyra, saker som du kanske tittat på annars men som varit aningen för mycket för plånboken.
- Satsa på stickade plagg, jeans, skor, ytterkläder och kavajer.
- Tänk tidlöst, kan du ha det här till våren också eller går det bara att använda det här plaggen i två veckor framöver?
- Köp inte bara för att köpa, det är lätt att tänka att allt är så billigt och det kan få förödande konsekvenser.
- Kan du kombinera det här plagget med övriga plagg som du har i din garderob? Annars är det lite av ett slöseri med både pengar och fina kläder.

4. Tips efter rean

- Andas.
- Prova allt du köpt 12 gånger.
- Ta bort prislappen om du bestämt dig för att behålla plagget efter de 12 provomgångarna. Rama sedan in kvittot och sätt upp på väggen.

Av Sandra Skarin och Erika Viberg

Dela med dig av denna artikel på: