Du är här

2010-03-25 - Evenemang
  • Utställningen "Walls of glass" visar bilder från ett slakteri. Foto Erik Lindegren
  • Utställningen "Walls of glass" visar bilder från ett slakteri. Foto Erik Lindegren
  • Utställningen "Walls of glass" visar bilder från ett slakteri. Foto Erik Lindegren

Omdiskuterad fotoutställning som berör

I Umeå blev det stopp, men nu kommer fotografen Erik Lindegrens utställning ”Walls of glass” till Sliperiet.

Fotografen Erik Lindegren har fått unikt tillträde till ett svenskt slakteri och tagit bilder med djup, skärpa och detaljer. Men verkligheten blev för stark för vissa och gjorde att utställningen stoppades i Umeå förra månaden.

Bilderna visades för första gången i storformat på galleri i Stockholm och har sedan dess visats i bland annat Göteborg, Malmö, Lycksele och Sandviken. Men när den kom till Umeå blev det stopp, vilket uppmärksammades både av lokaltidningarna och av Sveriges Radio.

– Folk som jobbade på biblioteket där bilderna skulle visas blev helt enkelt rädda för att reaktionerna skulle bli starka. Men vad är meningen med konst om den inte berör? undrar Hannah Matkala i Örnsköldsviks lokalavdelning av organisationen Djurens Rätt, som ordnat att utställningen kommer till Sliperiet.

Fotografen beskriver själv sin utställning så här:
– Jag vill inte komma med några pekpinnar utan bilderna får tala för sig själva. Tanken är att man ska få insyn i hur den mat man äter framställs.

Utställningens titel, ”Walls of glass”, anspelar på Linda McCartneys citat: ”If slaughter houses had walls of glass, the whole world would be vegetarian”.
Måndag 29 mars är det vernissage på Sliperiet klockan 18.30 och Erik Lindegren finns själv på plats. Utställningen pågår fram till 11 april.

Under utställningsperioden genomförs flera evenemang: lördag 3 april klockan 14.00 föreläser Camilla Björkbom, Djurens Rätt, om svenska slakterier; torsdag 8 april klockan 18.00 delar djurvårdaren Anna-Lena Thomsson, som tidigare arbetat på grisfarm, med sig av sina erfarenheter; lördag 10 april klockan 14.00 håller Djurens Rätt en work shop – ”Tid att tänka”.

Dela med dig av denna artikel på: