Du är här

2010-02-11 - Övrig sport
Jon Moreaus leder Svenska Skidförbundets satsning på att bygga upp boardercross. Foto Håkan Nordström

Ö-viksbo leder storsatsning inom Skidförbundet

Jon Moraeus, den tidigare landslagsåkaren i boardercross, ansvarar just nu för Svenska Skidförbundets satsning på att bygga upp boardercross från grunden.

– Vi kommer att starta ett samarbete med det finska snowboardlandslaget och även med tävlingsarrangörer för skicross inför nästa år, säger Jon Moraeus.

I somras fick Jon Moraeus uppdraget av Svenska Skidförbundet att ansvara för framtidsplanerna för grenen snowboardcross. Han har sedan dess varit tränare och ansvarig för utveckling inom grenen. Nyligen har två tävlingshelger, med FIS-tävling och europacup, avverkats i Norge.

– Det ser mycket ljust ut för framtiden. Åkarna på plats visade verkligen framfötterna, det är ett skönt gäng där alla kommer bra överens vilket är viktigt, säger Jon.

Inom snowboard finns grenarna snowboardcross, halfpipe, slopestyle, big air och alpint. Av dessa ingår i nuläget varken slopestyle eller big air i OS. Men FIS, Internationella Skidförbundet, stödjer ett förslag att slopestyle ska komma in i OS-programmet till 2014. Svenska Skidförbundet driver just nu ett ungdomsprojekt tillsammans med snowboardklubbar i Sverige där de gemensamt skapar en mötesplats för snowboardintresserade kids, främst med inriktning på big air och slopestyle. På sikt är tanken att detta ska genera i ett ungdomslandslag.

– Vi måste komma ihåg att aktiva idag satsar i allt större utsträckning på grenar som inte är representerade i OS-programmet. Det gör att antalet startande i OS inte visar en rättvis bild av svensk snowboard, säger Jenny Eidolf, sportchef för skid- och snowboardgrenarna vid Svenska Skidförbundet.

Dela med dig av denna artikel på: