Du är här

2011-10-06 - Hockeybloggen 2011

Lika lön för lika arbete?

Vissa tjänar hundratusentals kronor i månaden, andra får ett gäng klubbor gratis. På sin höjd. Ja, det är inte lätt att vara damhockeyspelare.

I veckan publicerades en artikel i Aftonbladet om skillnaderna mellan dam- och herrhockey och som vanligt var det bara att undvika att scrolla ända ner till kommentarerna för man blir bara ledsen. Det är synd, för det folk inte vet är hur mycket vi faktiskt också lägger ner på det vi gör. Minst lika mycket tid, kraft, energi och hjärta som herrlagen vågar jag lova. Sen ska man ju så klart även hinna med att jobba också... Fast, nog hade det varit skönare att kunna sitta på Wayne's och dricka latte istället. Men jag säger inte att vi är värd flera hundra tusen i månaden, för det är vi inte. Frågan är om någon är det? Det är helt absurt hur man kan tjäna så mycket pengar på idrott, och då är ju Elitserien inte ens i närheten av andra proffsligor. Men, nu är det inte det som är grejen.

Egentligen handlar det inte för mig om att det är så extremt stora skillnader (även om jag hört talas om nåt som heter "lika lön för lika arbete"...), för det går inte att bygga taket före man byggt väggar. Det jag reagerar mest på när nåt sånt här kommer på tal är alla viktigtänkare som ska tycka så fruktansvärt mycket utan att veta ens hälften. De som klagar på damidrott i allmänhet och damhockey i synnerhet kan alldeles för lite kombinerat med att de verkar ha väldigt otur när de tänker. Det de fokuserar på är att killarna åker fortare, skjuter hårdare och smäller på varandra. Men är det så konstigt om det är så då? Prova själva att vara tjej och spela hockey.  Man får inte mycket gratis i muskelmassa och muskeleffektivitet. Istället har många tjejer skridskoteknik som är minst lika bra - om inte bättre - och vi är mycket mer seriösa i allt runt omkring.

Jag kräver inte 150 000 i månaden, tio par skridskor per säsong eller utsålt varje match. Men jag tycker ändå att vi idrottstjejer är värda lite mer än det vi i allmänhet får, och framför allt är vi värda en ärlig chans och en stor portion respekt.

Dela med dig av denna artikel på: