Du är här

2009-10-01 - Örnsköldsvik

Lena vägrar skämmas för sin sjukdom

Lena Raaby är 47 år, systemutvecklare, tvåbarnsmamma och lider av psoriasis.<br />Som vice ordförande i riksförbundet är hon en van föreläsare som brinner för ämnet. Från Östersund till Örnsköldsvik reste hon över 50 mil tur och retur för att tala i knappt tio minuter.<br />– Om inte vi pratar för vår sak är det banne mig ingen annan som gör det heller, säger hon.

Östersundsbon Lena, som för en tid sedan besökte Arken för en föreläsning anordnad av Psoriasisförbundets lokalavdelning, har haft sjukdomen sedan 15 års ålder.

– Så vi har redan firat 30 år tillsammans, min psoriasis och jag, konstaterar hon med glimten i ögat.

Psoriasis är en ärftlig, kronisk och icke smittsam sjukdom som i ungefär hälften av fallen debuterar före 25 års ålder. Med uppemot 300 000 drabbade svenskar är den en av våra vanligaste folksjukdomar, men allmänhetens kunskap om psoriasis lämnar ofta en del i övrigt att önska. Att ha sjukdomen upplevs fortfarande av många som något skambelagt.

– En bruten arm är det ju ingen som skulle skämmas för att visa upp, men med psoriasis är det tyvärr annorlunda, säger Lena Raaby.

 

”Påverkar självkänslan”

De karakteristiskt fjälliga rodnader som ofta uppstår på huden drar oundvikligen blickar till sig.

– Jag tycker att jag har haft ett bra liv trots min psoriasis och måste säga att jag också haft fördelar av den, i och med att jag till exempel får vara här och föreläsa. Men självklart, när man är ung och får dessa fläckar påverkas ens självkänsla. Konstigt vore väl annars.

På den fronten tycker hon att det rentav har blivit värre med åren.

– Dels är utseendefixeringen värre nu, så det är nog mycket jobbigare att vara ung i dag. Och på arbetsmarknaden har klimatet blivit ännu hårdare. Att du har psoriasis är definitivt ingenting som du skyltar med på en anställningsintervju.

 

Mer kunskap krävs

Hennes engagemang för att sprida kunskap om psoriasis började med föreläsningar på en privat frisörskola i Östersund och har med åren vuxit rejält. Missuppfattningar som att sjukdomen skulle vara smittsam lever fortfarande kvar, och Lena räknar upp ett antal yrkesgrupper som skulle behöva bättre utbildning inom området. Alltifrån personal inom hemtjänst och äldrevård till skolsköterskor, idrottslärare, massörer och frisörer.

– Jag har full respekt för alla som mår dåligt över sina fläckar, och periodvis känner jag så själv, men då jag för det mesta inte skäms över dem använder jag det till att i stället prata om sjukdomen.

För om inte vi pratar för vår sak, då är det banne mig ingen annan som gör det heller.


Läs mer om sjukdomen på psoriasisförbundets hemsida.

 


Dela med dig av denna artikel på: