Du är här

2010-06-30 - Utställning
Utställningen med Andy Warhols konst börjar ta form. Foto Håkan Nordström

Lång väg till Andy Warhol-utställning

Från den 7 juli till och med den 25 september kan du på stadens museum njuta av 62 konstverk och flertalet filmer signerade Andy Warhol, den största utställningen om och av konstnären någonsin i Sverige. Men vägen dit har varit lång.

– Jag har jobbat med det här projektet i ungefär 6 månader, berättar Ingrid Lundmark på Örnsköldsviks Museum.

Det hela började med att The Warhol Museum i Pittsburgh, Pennsylvania, USA, skickade ut en förfrågan till museet, där en mängd frågor angående bland annat byggnadens luftfuktighet och säkerhet skulle besvaras.

  Luftfuktigheten var något som konsthallen var tvungen att anpassa. Det krävdes en summa pengar och lite tid för att få det i ordning, men nu har museet en internationell status som gör att de kan ta emot konstverk i världsklass, i det här fallet av kungen av popkonst: Andy Warhol.

– Det var en otroligt bra investering, säger Lundmark.

 

Konstverken i fråga transporterades sedan från The Warhol Museum i Pittsburgh till New York, där de flögs vidare till Stockholm. Från huvudstaden åkte de sedan lastbil till Örnsköldsvik och museet, där de i eftermiddag ska packas upp. Med i transporten följde även en kurir från Pittsburgh, som ska vara med under hela utställningen som en slags övervakare.

  Säkerheten är minst sagt hård, museet har varit tvungen att anställa ett försäkringsbolag från England, och allt som de gör i samarbete med utställningen – till exempel marknadsföring och souvenirinköp - ska kontrolleras och godkännas, först av The Warhol Museum, sedan av Andy Warhol Foundation.

Just souvenirerna är något som Ingrid Lundmark är mycket nöjd över.

– Affischer, t-shirts, skateboards, böcker, allt! Men stoltast är jag över presentboxarna, som innehåller vykort av samtliga verk samt lite annat smått och gott.

Utöver utställning och souvenirshop kommer det även att finnas workshops, där man får testa på att göra bilder med silkscreen, den metod Warhol använde sig av i sina berömda tavlor av till exempel Marilyn Monroe och Ingrid Bergman. Lundmark utlovar även minikurser i tryckeri på Kulturfabriken.

– The Warhol Museum har en mycket pedagogisk verksamhet, och det har vi försökt anamma.

Hon har själv varit och besökt modermuseet, som är 7 våningar fyllt med bara Warhol.

– Det kryllar av konst!

 

Utställningen är den första och största i Sverige. Moderna Museet har visat några få konstverk av Warhol, men inte i den omfattning som Ö-vik nu gör.

Den 7 juli är det som sagt premiär och vernissage av ”From A to B and back again”, ett namn som utlovar många detaljer. Något som Örnsköldsviks museum och konsthall säkert kan leva upp till.

Dela med dig av denna artikel på: