Du är här

2010-04-01 - Björna

I väntan på ambulans

Nu utökas samverkan mellan Landstinget Västernorrland med länets Räddningstjänster.

Sedan ett antal år samverkar Landstinget Västernorrland med länets Räddningstjänster i något som kallas IVPA (I Väntan På Ambulans). Kan Räddningstjänsten vara snabbast på plats så larmas de ut direkt och med sig har de den utrustning som behövs för att kunna rädda i liv i väntan på ambulans.

SOS Alarm har uppdraget att sköta prioritering och logistik åt Ambulanssjukvården Västernorrland. Det innebär praktiskt att SOS Alarm larmar Räddningstjänsten om tidsvinsten är 15 minuter eller mer innan ambulansen kan nå den hjälpsökande.

Räddningstjänsten utför första hjälpen och de har möjlighet att tillföra syrgas och använda en så kallad defibrillator (hjärtstartare) vid konstaterat hjärtstopp. I Örnsköldsviks kommun har verksamheten funnits i Solberg och Trehörningsjö men nu utvidgas den även med orterna Björna och Sidensjö.

Kommunernas Räddningstjänster svarar för att alla brandmän har den grundutbildning som behövs. De står även för sina egna personalkostnader under utbildningen samt för utrustning, transportmedel, sambandsutrustning och klädsel för medarbetarna. 

Dela med dig av denna artikel på: