Du är här

2011-06-15 - Tävlingar

Härliga naturupplevelser i Örnsköldsvik!

Nu har vi utsett vinnarna av vår "Tipsa om en naturupplevelse" tävling. Se vinnarna och några av tipsen här.

Vinnare av en Kånken Mini värde 399:- från Naturkompaniet är Kristina Sondell, Lennart Lidberg, Elin Nordin Östlund, Maria Wedin och Lars Westerlund.

Stort grattis säger vi och här presenterar vi en del av de tips på naturupplevelser som kommit in.

 • Upplev Skallbergets häftiga grottsystem! Avsluta utflykten med fika och ett dopp vid den mysiga badplatsen nedanför parkeringen.
 • Även med väldigt små barn kan man gå upp på Ögeltjärnsberget och ändå få en milsvid utsikt över skärgården och Höga Kusten. Sista biten är inte gjord för barnvagn, så ta gärna med bärsele om barnen inte kan gå själva. Det finns massor av blåbärsris efter vägen, så från juli och framåt brukar barnen gå framåtböjda och käka bär ända tills man är uppe på toppen, där det finns fikabord, grillring och vindskydd. Perfekt ställe att ta med gäster som besöker Örnsköldsvik också, lättillgängligt och naturen gör sitt bästa för att imponera!
 • Sanduddens badplats i Norrböle.

 • I centrala Örnsköldsvik kan man få en känsla av fjällen om man går Gula Leden. Fantastisk utsikt och som att gå i en uppslagsbok om istiden! Den här årstiden kan man gå sent på kvällen och ändå ha solljus hela tiden. Makalöst!
 • En liten guppande båttur från Moälvens mynning ner förbi kanotcentralen i Själevad där man stannar till och köper glass före eller efter man tagit en tur ut i Veckefjärden innan man beger sig uppåt igen och då kanske även en tur upp efter Moälven.
 • En nära naturupplevelse som ligger i Ö-vik och som man faktiskt inte tänker på är det naturskyddade området i Järved där det en gång i tiden var ett sågverk. Jag brukar promenera där och jag gissar att det ej är så många som känner till det... Ett mycket vackert område tycker jag. Nära och bör besökas.
 • Jag och min familj brukar promenera upp på Åsberget. Där finns en grillring, vindskydd, underbar utsikt och oftast fint väder. Stället passar alla åldrar och är nära centrum. Myggfritt!
 • Det är att gå upp till Småtjärnarna ovanför Hamptjärn i sund med en fika korg. Där kan man fånga grodyngel och grilla korv. Lagomt lång att gå och jättemysigt. Hannah 6år
 • Ett möte i By, Sidensjö nämligen KÄLLARBACKENS SAGA och därefter ett bad i Bysjön strax bredvid. När man sedan åker in till stan så besöker man Strutsfarmen i Gerdal för en bit mat och se de ståtliga strutsarna.
 • Lapptorpet i Stybbersmark, trevlig vandring efter Arnäsleden och mysigt vid sjön med grillkåtan!
 • Balesudden och balestjärn kan jag rekommendera starkt. Tjärn är helt fantastisk. Alla åldrar uppskattar dess klarhet som gör att unga kan leka och de äldre faschineras. Udden har en fantastisk utsikt över havet och dess vikar runt om.
 • Paddla kanot i Nätraälven slår allt jag varit med om. Supertrevligt! Skulle kunna likna det med att vara i Thailand :)
 • ”Kantsjö Kanal” En riktigt naturnära upplevelse där du blir som barn på nytt. Du åker på en luftmadrass eller gummibåt i en fin bäck. Kanske inte de mest glamorösa men jag kan garantera att det är något du aldrig gjort förr. Det blir tveklöst ett minne för livet! Bäcken användes tidigare till att flotta virke och är därför ypperlig till att åka längst med. Från Kantsjö till Trehörningssjö ska man kunna ta sig med bara en luftmadrass. En av höjdpunkterna längst vägen är att åka under vägen genom en stor stor vägtrumma! Det är helt klart värt att prova! Att hitta något mer udda tror jag kräver en rejäl ansträngning. Det är långt ifrån något arrangerat, det är så spontant man kan tänka sig. Precis som en varm sommardag!
 • Att packa en ryggsäck med en stadig frukost, vandra med mamma och pappa upp till Bergsjön och äta frukosten där uppe. Under tiden kan man få se på både vatten och på smådjur utefter stigarna. Nära och bra för alla stadsbor!
 • Att på försommaren få vandra från Näske upp till Slåtterdalsskrevan. Upplevelsen och känslan är något utöver det vanliga. Det ger minnen för livet.
 • En mc-tur till kustens pärla Skeppsmalen. Picknick på klipporna och gemenskap med vänner och måsar det är en upplevelse som heter duga.
 • Om man vill se naturen kan man börja vid Gidböle. Tranor och mycket fåglar, och så sjön. Och så åker man för bi en får hage. Som en tavla. Sedan vidare via godmark via flisbäcken så kommer man till skademark. Naturen där är vad jag kan rekommendera. Och så finns det en bänk vid sjön som man kan sitta och fika vid. Där finns både hästar och fåglar och ett och annat småvilt. Är man inte nöjd med detta som är gångbart året runt så då kan man fortsätta rutten så kommer man till sommarparadiset Salusand. Där man kan ta sig ett dopp i havet på sommaren.
 • Som uppväxt i Själevad måste jag självklart tipsa om Svarttjärn. Efter en lång och plågsam uppförsbacke så ankommer man till en gnistrande tjärn med fantastiska grill, fiske och bärplockningsmöjligheter (när det är säsong såklart). Bra att veta är dock att man måste skaffa fiskekort för att få möjlighet att ta del av Svarttjärns inplanterade fisk.
 • Sätt dej i en kajak och starta i Gullvik! Sen har du hela skärgården framför dej med massor av härliga naturupplevelser. Varför inte en tur till Genesön, fika på sandstranden och fortsätt sen till Järvön och vandra stigen högst upp på ön för härlig utsikt innan du fortsätter, tillbaka igen eller mot nya mål och nya sandstränder och upplevelser...
 • Att vandra skogsvägen upp till toppen av Rösåsberget och njuta av utsikten och samtidigt ”känna” höjdskillnaden ned till bergets fot.
Dela med dig av denna artikel på: