Du är här

2009-11-20 - Björna
  • Åsa Göransson, Rebecca Fredriksson, Erik Salomonsson och Louise Nygren är några av de ungdomar som varit med och jobbat för att få till stånd en fritidsgård i Björna. Bakom står Cristina Göransson, Leif Wallrud och Kajsa Selin i Björna i Ångermanland ekonomisk förening.
  • Hanna Salomonsson och Evelina Jonsson testar Guitar Hero medan Richard Edlund tittar på.

Fritidsgården i Björna

20 november 2009 var en stor dag för ungdomarna i Björna – efter två år utan fritidsgård fick de till sist sin efterlängtade samlingsplats, som också innehåller bibliotek, café och biograf.

– Björna är ett så pass litet ställe att det inte finns något att göra, och det är för långt in till stan. Det är jättebra att vi får någonstans att vara, kolla på film, spela spel och umgås.
Det säger Rebecca Fredriksson, 16, som har gått utbildningen ”Ungt ledarskap” och därmed blir an av ungdomarna som kommer att jobba på fritidsgården.
Detsamma gäller Åsa Göransson, 22, och tillsammans med ungdomarna som besöker gården ska de utarbeta olika aktiviteter.
– Vi får se vilka önskemål som kommer, vi ska ta in intryck från ungdomarna, säger Åsa.
Tanken på ett allaktivitetshus i Björna kom för ett par år sedan när det så kallade Centrumhuset skulle rivas. En idé om att köpa in Filadelfias gamla fastighet och flytta in den verksamhet som fanns i Centrumhuset väcktes och nu är såväl bibliotek och fritidsgård på plats, och till våren hoppas man även få igång biografen.
Bakom satsningen på Björngården, som den nu heter, står Björna i Ångermanland ekonomisk förening.
– Vi sökte, och fick, bidrag från Boverket för ombyggnad och utveckling av ungdomsfrågor, berättar föreningens ordförande Leif Wallrud.
Kommunen ställde också upp med pengar och dessutom har föreningen tagit eget banklån för att finansiera satsningen, som är imponerande.
– Många har också jobbat ideellt med att bland annat få till inredningen här på fritidsgården, säger Cristina Göransson, styrelseledamot i föreningen.
Fritidsgården är inte bara ett ställe för ungdomarna att vara på, det finns också en djupare tanke bakom förklarar sekreteraren Kajsa Selin
– Det handlar om entreprenörskap, att få ungdomarna att stanna på landsbygden och se möjligheterna.
Två års väntan är nu över och ungdomarna är förstås glada.
– Vi får någonstans att vara, säger Hanna Salomonsson, 15, och får medhåll från Evelina Jonsson, 14:
– Det inte funnits något att göra tidigare.
Fritidsgården ska till en början hålla öppet två kvällar i veckan, onsdagar 18-21 och fredagar 18-23, och då kommer även två vuxna att arbeta ideellt. 11 januari anställs en fritidskonsulent som ska samarbeta med de unga ledarna och med den ekonomiska föreningen för att utveckla verksamheten.

Dela med dig av denna artikel på: