Du är här

2011-04-13 - Samhällsinformation
Den 15 april är sista dag för att söka till universitetet. Foto: Håkan Nordström

Dags söka till universitetet – sista minuten-tips

Nu på fredag 15 april är sista anmälningsdag till universitet och högskolor inför höstterminen. Har du ännu inte bestämt dig för vad du vill plugga, så är det hög tid.

– Om du inte bestämt exakt vad du vill göra, men ändå vill prova på att studera vid universitetet, har många program en öppen termin då du kan läsa vad som helst. Läs breda ämnen som är relevanta i många yrken, till exempel statistik, statsvetenskap eller matematik, så kan du stoppa in det i en utbildning senare, säger Johan Andersson karriär- och studievägledare vid Stockholms universitet.


Studievägledarens tips:

  • Brinner du för något speciellt ämne så läs det – även om det är smalt. Om inte annat går det alltid, om man är duktig, att forska. Men kolla upp arbetsmarknaden via olika prognoser så du får en fullständig bild.
  • Läs inte enbart grundkurser, för om du aldrig fördjupar dig kan du inte ta examen. Du behöver inte vara vansinnigt karriärfokuserad, men tänk lite på hur din utbildning ser ut när du kommer ut.
  • Var lagom fokuserad, det är inte hela världen att slänga in en termin som är lite roligare.
  • Var inte rädd att byta spår. Inser du första terminen att det inte är kul, att det inte är något du vill jobba med är det bättre att byta. Men gå klart terminen, för du kan kanske använda poängen till något annat.
  • Surfa runt på institutionernas egna webbplatser, där hittar du mer detaljerad information om de olika kurserna.
  • Utnyttja studievägledarna – de finns på webben, i telefon och finns tillgängliga för personliga möten. Ingen fråga är för enkel. Institutionerna har egna ämneskunniga väg­ledare om du vet på ett ­ungefär vad du vill.


Viktiga datum våren 2011

15 april – Sista anmälningsdag

21 juni och 5 juli – Sista kompletteringsdag (beroende på typ av betyg)

Mitten av juli – Antagningsbesked 1

30 juli – Sista svarsdag

Mitten av augusti – Antagningsbesked 2

15 augusti – Sista anmälningsdag för internationella studenterMittuniversitetets hemsida

Umeå universitet

Dela med dig av denna artikel på: