Du är här

2021-01-04 - Hus & Trädgård

Bjud in småfåglarna i vinter

Genom att utfodra våra övervintrande småfåglar i trädgården, får du naturens spektakel in på knuten och hjälper dem att överleva vintern.

Kommande kyla och snö betyder tuffa tider för småfåglarna. Tillvaron blir lite enklare för dem, om vi bidrar med lite mat. De behöver fett för att klara kylan. Att mata fåglar ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd.

När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktigt att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter.

Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat som en fågel föredrar. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter emellertid lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är riktigt kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar riktigt feta frön som solros- och hampfrö.

 

Matlista

Hampfrö: Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Solrosfrö: Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Havre, brödbitar: Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Bokollon: Bofink, bergfink, nötväcka

Ekollon: Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

Hasselnötter: Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Osaltade jordnötter: De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett: Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes 

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär: Olika trastar, sidensvans

Notera att de populära talgbollarna i plastnät kan vara livsfarliga både för fåglar som fastnar i dem och för hundar som ibland äter plastnät som fallit till marken. Vill du hänga upp talgbollar så är det bättre att köpa en talgbollshållare eller fågelmatare med utrymme för talgbollar.

Källa: Naturskyddsföreningen

Dela med dig av denna artikel på: