Du är här

2009-12-11 - Örnsköldsvik

Tomten glömmer inte sjukhuset

På sjukhusets barnavdelning gör personalen sitt bästa för att med små medel skapa stämning i december.
– Vi har ett speciellt hjärta för de barn som måste ligga kvar här över jul, säger barnsjuksköterskan Susanne Andersson.

Även på självaste doppardan är det vissa kugghjul i samhället som måste fortsätta snurra, och sjukhuset med sin barnavdelning utgör ett av dem.
Susanne Andersson har under de senaste 20 åren varit med om ett antal julfiranden på jobbet.
– Oftast är det inte så många barn kvar här, säger hon. I den mån det är möjligt försöker vi låta dem komma hem över jul, men i vissa fall går det ju tyvärr inte.
Själv kommer hon i år att spendera natten till julafton på avdelningen. I en värld full av nödvändiga rutiner är det inte helt lätt att göra en viss dag speciell – men det är inte heller omöjligt.
– Vi försöker följa årets högtider så gott det går, säger Susanne.
Bland annat kommer barnavdelningen, i år liksom så många år tidigare, att ha sin egen julklappsutdelning. Hockeyproffsens stiftelse bidrar till att göra den traditionen möjligt.

Detaljer gör skillnad
I det så kallade lekterapirummet, som utgör något av barnavdelningens hjärta, samsas oräkneliga leksaker med julpynt av alla de slag – och i det lilla lusthuset utanför har tomten redan lämnat paket.
Ståendes mitt i lekrummet vittnar specialpedagogen Ing-Marie Belin om hur små detaljer kan betyda mycket.
– En familj, som kunde se hit från sitt rum, lät bli att dra igen persiennerna på kvällen eftersom barnet så gärna ville ligga och titta. Och mamman till en pojke här berättade att de på kvällen brukade gå in hit för att "bara vara".
Jultemat genomsyrar till och med Ing-Maries klädsel.
– Jag har haft rött på mig varje dag sedan första advent, säger hon och ler stort.
Susanne, som är hänvisad till sjukhusets egna plagg, kontrar i sin tur med att visa upp ett par örhängen med tomtemotiv.
Det är, som sagt, de små detaljerna som gör det.

Dela med dig av denna artikel på: