Du är här

2009-11-25 - Modo Hockey
Anders Trollsås är van att ta sig an svåra utmaningar.

"Modo är allas angelägenhet"

Anders Trollsås är tvåbarnsfar, gitarrist, hockeyfreak - och mannen med uppdrag att leda Modo Hockey upp ur sin ekonomiska kris.<br />– Vore allt problemfritt hade det här jobbet inte varit så intressant för mig, säger klubbens nye vd.

Trollsås är född i Härnösand, men flyttade upp till Örnsköldsvik redan som sexåring.

1985 drog han sedan vidare till Uppsala för att läsa juridik – och blev kvar i södra Sverige ända fram till denna höst. Närmare bestämt i Trångsund. I och med återkomsten till hemtrakterna lämnade han posten som Sverigechef för Hertz Biluthyrning, med över 500 medarbetare runtom i Sverige.

Det första steget mot sitt nya jobb var det dock varken han själv eller Modo som tog.

– Det var faktiskt min fru som var inne på Modos hemsida – vad hon nu gjorde där – och såg att de sökte en ny vd. Jag bestämde mig momentant. Det fanns liksom inga tveksamheter innan jag sopade iväg det där mejlet.

Familjen bor tills vidare kvar i Trångsund, där hans döttrar går sista året på högstadiet respektive gymnasiet, men de träffas nästan varje helg och 15-åriga Maja har under veckan intagit hans tvårummare ihop med tre kompisar.

– Så jag har inte fått komma in i badrummet på hela veckan… (skratt).

Om 18-åriga Kajsa, som spelar hockey i Södertälje, berättar hennes far att hon förmodligen är den enda SSK-spelare någonsin som kommit till träningen iklädd Modotröja.


Gillar utmaningen

Anders Trollsås ger ett avslappnat intryck, men när samtalet glider in på Modo Hockeys sits får han större allvar i blicken. Att kastas rakt in i en av klubbens mest turbulenta perioder någonsin väljer han att se som en inspirerande utmaning.

– Vore allt problemfritt hade det här jobbet inte varit så intressant för mig.

Han säger sig också ha varit med om liknande situationer tidigare i karriären – och vad viktigare är, han har varit med om att vända dem.

– Visst finns det anledning att beskriva det här som en besvärlig sits, men inte mer än så. Väldigt få av mina yrkesverksamma år har gått som på räls. Är det något man lärt sig så är det att saker nästan aldrig blir som man tänkt sig, och det gäller att vara förberedd på det. Sedan är ju allting relativt. Vi har gått från minus tretton miljoner i fjol till minus sex miljoner i år. I näringslivet hade man kallat det för en resultatförbättring. Vårt budskap är att vi kommer ta ansvar för vår ekonomi och få den på rätt köl inom en tvåårsperiod.


"Inga fler hemligheter"

Anders Trollsås poängterar att den blödande ekonomin inte är följden av något slöseri utan av minskade intäkter. Faktum är, säger han, att många svenska idrottsklubbar gör stora minusresultat varje år men att boksluten räddas av välbärgade supportrar. Den stora skillnaden är Modos val att vara öppna med sin situation.

– Vi jobbar inte med hemligheter längre, säger Anders med eftertryck. Det vore närmast bedrägligt mot våra sponsorer och fans. Modo Hockey är en angelägenhet för alla.

Dela med dig av denna artikel på: