Reuterdahls
är onekligen ett namn som förpliktigar. Under många år drev Per August sitt
bageri och konditori med sådan framgång att det i dag har en egen gata
uppkallad efter sig nere i Västervik.
Dessutom tror jag att det finns en limpa som fortfarande bakas utifrån hans
recept, berättar Josefin Borg.
Hon
tar emot oss i nyrenoverade lokaler som ändå andas historia; en plats där varje
lampa, stol och tavla är utvald för att bidra till en gammaldags atmosfär. Inredningen
kan härledas till såväl loppmarknader och auktioner som till Blocket och
familjens vind. Möblerna andas 20- till 40-tal, färgerna är dämpade och tapeten
är en reproduktion av den som användes på Grand Hotel i Gävle vid förra
sekelskiftet.
Släkten hjälper till
Till
hemtrevnaden bidrar också det faktum att vartenda bakverk som säljs inom
Reuterdahls väggar är hembakt. I köket står Josefins mamma, Agneta Borg, och
faktum är att halva släkten är inblandad på ett eller annat sätt. Agneta vid
bakbänken, Josefin som allt-i-allo, hennes systrar bakom disken och Morfar
Lennart Borg vid pianot.
På papperet är det jag som har hand om caféet, men jag har väldigt stort stöd
från familjen, säger Josefin.
Ung veteran
Sin
ungdom till trots är Josefin långt ifrån någon nykomling i branschen. Som
gymnasieelev hjälpte hon Agneta på Café Blåbär, och sedan dess har hon samlat
på sig erfarenhet från såväl Island som Tromsø och Trondheim i Norge.
När
hon nu återvänt hem till Örnsköldsvik, via mellanlandningar i Irland och
Italien, är det för att stanna.
Nu vill vi först och främst att folk ska hitta hit och trivas här, säger hon.