Du är här

2009-10-03 - Nyheter/Reportage
  • Josefin Borg, 21, ger sin förfaders klassiska Västervikscafé nytt liv i Örnsköldsvik. Foto: Håkan Nordström
  • Josefins med sin mamma, Agneta Borg. Foto: Håkan Nordström

Reuterdahls - en helt ny 120-åring

Josefin Borg, 21, ger sin förfaders klassiska Västervikscafé nytt liv i Örnsköldsvik.<br />Efter 120 år väljer hon att gå samma väg som hennes mormors morfar, Per August Reuterdahl, gjorde år 1890.<br />– Det här har varit lite av en dröm för mig, säger hon.

Reuterdahls är onekligen ett namn som förpliktigar. Under många år drev Per August sitt bageri och konditori med sådan framgång att det i dag har en egen gata uppkallad efter sig nere i Västervik.

– Dessutom tror jag att det finns en limpa som fortfarande bakas utifrån hans recept, berättar Josefin Borg.

Hon tar emot oss i nyrenoverade lokaler som ändå andas historia; en plats där varje lampa, stol och tavla är utvald för att bidra till en gammaldags atmosfär. Inredningen kan härledas till såväl loppmarknader och auktioner som till Blocket och familjens vind. Möblerna andas 20- till 40-tal, färgerna är dämpade och tapeten är en reproduktion av den som användes på Grand Hotel i Gävle vid förra sekelskiftet.


Släkten hjälper till

Till hemtrevnaden bidrar också det faktum att vartenda bakverk som säljs inom Reuterdahls väggar är hembakt. I köket står Josefins mamma, Agneta Borg, och faktum är att halva släkten är inblandad på ett eller annat sätt. Agneta vid bakbänken, Josefin som allt-i-allo, hennes systrar bakom disken och Morfar Lennart Borg vid pianot.

– På papperet är det jag som har hand om caféet, men jag har väldigt stort stöd från familjen, säger Josefin.


Ung veteran

Sin ungdom till trots är Josefin långt ifrån någon nykomling i branschen. Som gymnasieelev hjälpte hon Agneta på Café Blåbär, och sedan dess har hon samlat på sig erfarenhet från såväl Island som Tromsø och Trondheim i Norge.

När hon nu återvänt hem till Örnsköldsvik, via mellanlandningar i Irland och Italien, är det för att stanna.

– Nu vill vi först och främst att folk ska hitta hit och trivas här, säger hon.

Dela med dig av denna artikel på: