Nyheter/Reportage

Sara ger nytt liv åt det gamla

På Järvedsvägen 30, strax utanför Örnsköldsvik, ligger sedan april en butik av det mer sällsynta slaget.<br />Där jobbar 25-åriga Sara Eriksson med att göra gamla möbler som nya.<br />– Det har gått förvånansvärt bra, säger hon.<br />

Att det är en tapetserarverkstad Sara Eriksson driver går det inte att ta miste på. Lokalen är ett organiserat myller av tyger och stoppning, där ett par ståtliga blå fåtöljer för närvarande utgör mittpunkten – och där de stolar vi slår oss ner i utgjorde hennes examensarbete på gymnasiet.

– Jag gjorde om ryggarna och gav dem ny stoppning, berättar hon. Mitt intresse för det här yrket fanns redan då.

Verksamheten går i dag under namnet ”HOME by Sara” – men bland sina kunder är hon redan mer känd som Möbel-Sara.


Kärleksflytt

Att hon skulle hamna i Järved, eller ens i Örnsköldsvikstrakten, var dock långt ifrån självklart. Hon är uppvuxen i Umeå och flyttade hit så sent som i fjol.

– Det var kärleken som lockade för min del, säger hon och ler.

Till Örnsköldsvik kom hon med en färsk examen från Träakademien i Kramfors, där hon avslutat en tvåårig utbildning i möbeltapetserandets ädla konst. Examensbeviset på väggen kungör att hon är kvalificerad att ta sig an både historiskt och modernt hantverk – en ganska bra beskrivning av vad som just nu försiggår i hennes butik. Utmed väggarna samsas trasiga skoterdynor med mer eller mindre antika möbler.

– Jag lagar allt möjligt, säger hon. Alltifrån gamla soffor och fåtöljer till båtdynor, husbilsdynor och kapell. Det som är så roligt är att ingen möbel är den andra lik. Oavsett hur länge du hållit på kommer du hela tiden att hitta nya utmaningar.


För ung för stöd

Med 25 år på nacken är Sara Eriksson precis gammal nog för att ha rätt till nystartsstöd – men det var hon dessvärre inte vid företagets födelse i april.

– Jag var tre månader för ung, säger hon med ett snett leende. Bara att bita i det sura äpplet. Annars hade jag fått vänta till slutet av juni, och det kändes inte som rätt läge att dra igång då.

Med facit i hand har hon ingen anledning att ångra det beslutet. Trots att verksamhet bara är ett halvår gammal har hon redan mer jobb än hon hinner med inom arbetsdagens åtta timmar.

– Det har gått förvånansvärt bra, säger hon. Jag hade funderingar på att starta upp i centrum där butiken skulle synas mer, men i den här branschen är folk nog beredda att köra en bit för att få sina möbler lagade.


Bevarar och förnyar

Nej, som möbeltapetserare är det förstås inte drop in-besök hon lever på. Verksamheten lockar främst äldre och medelålders kunder som vill ge sina gamla gedigna möbler en andra chans.

– Ofta är de ute efter en kombination av bevarande och förnyelse, berättar Sara. På ett sätt är de stolta över att ha en gammal möbel, och jag försöker bevara det gamla så långt det går, men samtidigt vill de ofta sätta sin egen prägel med ny färg på tyget och så vidare.

Att rusta upp sina gamla favoriter kostar en slant, men är samtidigt en investering som räcker i 20 till 25 år. Sara lägger stor omsorg på varje möbel, och en fåtölj som den hon arbetar med nu kan ta tre till fyra arbetsdagar i anspråk.

– Jag har alltid velat ha ett jobb där jag får skapa något med händerna, säger hon. Jag älskar verkligen mitt arbete – och det är ju också en förutsättning när man lägger ner så pass mycket tid. För mig känns det här som att få ägna sig åt sin hobby på heltid.

Publicerat