Du är här

2010-01-15 - Idas Thailand
  • Ida Mellin med sina kollegor i Sweden World Youth-projektet: L, Yai och Jonathan. L och Ida kommer att arbeta i Örnsköldsvik från april medan Yai och Jonathan kommer att vara i Åsele med sin grupp.
  • De åtta thailändska ungdomarna (längst fram) tillsammans med ledarna, i väntan på att de svenska deltagarna ska anlända.
  • Ida bjöds bland annat på traditionell thailändsk dans när hon träffade deltagarna på plats i Thailand.

Nu kör vi igång

Jag är på plats i Thailand och imorgon, lördag, kommer de svenska deltagarna - nu börjar vårt äventyr.

I tisdags (12 januari) landade jag och min kollega Jonathan i ett molnigt Bangkok. När vi kom fram var det precis lagom att gå att lägga sig hemma i Sverige. Jag hade inte fått en blund på resan ner men väl i Bangkok så kändes det väldigt bra att vara på plats så det var bara att köra på även om kroppen fick sig en chockstart första dagen.
Direkt från flygplatsen tog min nya kollega ”L” mig och Jonathan (Jonathans supersköna kollega heter Yai) genom 12-miljonstadens hektiska morgontrafik till inrikesministeriet där CDD – den thailändska samarbetspartnern i utbytet – har sina kontor. Vi möttes av futuristiska jättekomplex med enorma ytor och L föreslog lite mat så det blev en härlig frukost med allt från nudelsoppa till kött- och grönsaksrätter med ris. Mums!
L kan bra engelska och är suverän. Hon är en klok och ambitiös tjej som alltid har nära till ett skratt. Jag känner på mig att det har kommer bli riktigt bra.

Välkomstceremoni
När vi kom fram till CDD training center, 8-10 km från Pattaya där vi ska vara närmsta tiden för vårt inreseläger, hade de thailändska deltagarna förberett en välkomstceremoni för Jonathan och mig. De välkomnade oss med traditionell dans, blomkransar runt halsen och inövade svenska fraser. Den thailändska gruppen består av fyra killar och fyra tjejer mellan 20 och 23 år. De är alla väldigt entusiastiska över att få delta i utbytesprogrammet och ser utbytet som en stor utmaning.

Viktigt med kommunikation
De senaste dagarna har varit intensiva men otroligt roliga. Allt flyter på bra även om kommunikationen tar längre tid än när man samarbetar med en person från samma kultur och pratar samma språk. Samtidigt känns det viktigt att kommunikationen får ta tid, för på så vis förebygger vi många problem längre fram.
På lördag (16 januari) kommer de svenska deltagarna till Bangkok. Då börjar utbytet på riktigt. Innan dess ska L och jag para ihop de svenska och de thailändska deltagarna så att de bildar par, en uppgift som nog inte kommer bli allt för lätt. 

 

Hälsningar från Thailand
Ida Mellin

Dela med dig av denna artikel på: