Hus & Trädgård

Söderström: Kung Bore har greppet

Kung Bore har trädgården i sitt starka grepp, men hittills har det faktiskt varit en bra vinter för mina skyddslingar i trädgården. Innan den starka kylan kom, hade naturen lagt ut sitt bästa isoleringsmaterial – snön.

Avsaknaden av töperioder gör att snön fortfarande är porös, med bra isoleringsförmåga, så känsliga växter har goda förutsättningar att överleva den här vintern också. Vi trädgårdsvänner börjar redan nu drömma och planera för odlingssäsongen och ser fram emot när snön smälter bort och vi får ta en runda i trädgården och se vad som har klarat vintern.

Nu när solen börjar titta fram behöver de städsegröna växterna – som exempelvis barrväxter och rododendron – ett skydd i form av juteväv. I annat fall tror de att det är dags att börja växa och de gröna barren och bladen börjar transpirera, vilket resulterar i vätskeförlust eftersom rötterna står i frusen mark och inte kan suga upp det vatten som växten förlorat. Resultatet kan bli att växten dör, helt eller delvis, av torka. De år jag har missat att i tid täcka min sockertoppsgran har den torkat på den del som stuckit upp ovan snön. Hittills i år har knappast tjälen blivit så djup, så etablerade växter torde klara sig ändå, men kylan kan fortsätta och gå ner på djupet. Många perenner går lika bra i Norrland som söderut och det beror på vårt skyddande snötäcke. En god idé är att skotta mer snö över känsliga växter, speciellt längre fram i vår, när snön sjunker ihop.

En nackdel med den porösa snön är att sorkar kan få fritt spelrum där under. Har du inte satt gnagskydd på äppelträdens stammar kan det hjälpa att trampa till snön runt träden, annars kan de små rackarna snart ta död på ett träd genom att gnaga bort barken runt om stammen. Speciellt unga träd brukar falla de gynnarna i smaken.
Den myckna snön kan också ställa till med problem, då den tynger ner buskar och träd, så att de blir deformerade. Ta dig en liten trädgårdsrunda så här i januari och passa på att skaka ner snön, annars finns det risk att grenar knäcks, speciellt på körsbärs- och plommonträd som har spetsiga grenvinklar.

Längtar du efter att få börja så, går det faktiskt redan nu. Många perenner behöver en tids kyla för att gro, precis som när de gror spontant i naturen. För att efterlikna det ställer du ut den genomvattnade sålådan och skottar snö över, som ger en jämnare temperatur. Jag har lagt en bit myggnät direkt på mina lådor, så att inte fåglar eller andra objudna gäster rör om i mina frön. En fiberduk skyddar också bra. Efter några månader kan du ta in sålådan för att ha mer kontroll över de små telningarna, annars gror de utomhus, när våren och värmen kommer. Du kan också ställa dina sådder i kylskåpet för att de ska få den erforderliga kylperioden. Vilka fröer som behöver kyla för att gro och hur länge står på fröpåsen, annars kan du söka information på nätet.

Du kan också prova att först ställa sådden i rumsvärme i några veckor – har inget grott efter den tiden får du ta till kylmetoden. Observera att fröer som gror inomhus nu, kommer att lida av ljusbrist, men det kan avhjälpas med lysrörsljus.

Monica Söderström

Publicerat