Du är här

2010-01-15 - Trehörningsjö
Hoppets Stjärnas Mark Presson. Foto: Hoppets Stjärna

Hoppets Stjärna kraftsamlar för Haiti

På Hoppets Stjärna gör de anställda allt för att hjälpinsatser så fort som möjligt ska nå fram till jordbävningsdrabbade Haiti.<br />– Nu behöver vi all hjälp vi kan få, säger Mark Presson på huvudkontoret i Kärrsjö.

I Haiti, som är ett av världens fattigaste länder, ansvarar Hoppets Stjärna för tolv skolor och ett pojkbarnhem. Efter jordbävningen bröts all kontakt, men sent i går svensk tid fick huvudkontoret en första rapport från sina medarbetare på plats.

De flesta av organisationens byggnader verkar ha klarat sig, däribland lokalkontoret och pojkbarnhemmet, men överallt saknas såväl ström som vatten och växande sprickor i byggnadsstrukturerna gör lokalerna farliga att vistas i.

– Vi har skickat ner fyra personer via Santo Domingo i Dominikanska Republiken, eftersom det inte går att ta sig direkt till området, och vi hoppas att de ska vara på plats i Haiti på söndag kväll. Men de har fått veta att de måste ta med sig mat, vatten och allt annat nödvändigt själva eftersom allt sådant saknas där.

 

På fredagsmorgonen kom dessutom beskedet att den lokale medarbetare som varit saknad sedan skalvet hittats död tillsammans med sin fru.

Mitt i kaoset utgör gensvaret från allmänheten något att glädjas åt.

– Det har varit jättepositivt. Folk har verkligen gett med stort hjärta, och genomsnittsdonationen har varit betydligt större än vanligt. De här dagarna har svenskarna visat att de verkligen bryr sig om sina medmänniskor.

Donationerna är välkomna – men också livsviktiga.

– Både du och jag vet att när det här är borta från media så är det också borta från folks tankar. Vi måste göra allt för att för att återuppbygga vår organisation på plats redan under de närmaste månaderna, och för att klara av det behöver vi all hjälp vi kan få.

 

Så kan du hjälpa Hoppets Stjärna:

Sms:a ordet HAITI till 72930, så skänker du 200 kronor, eller sätt in valfritt belopp på katastrofkontot PG 90 02 53-6.

Dela med dig av denna artikel på: