Nyheter/Reportage

USA:s ambassadör lyssnar för att lära – i Örnsköldsvik

USA:s ambassadör i Sverige, Matthew Barzun, är på plats i Örnsköldsvik för att lära sig om regionens bioenergisatsningar och skapa kontakter inom processindustrin. Med ett späckat schema får han sig såväl lokala delikatesser som en mängd information till livs.

Utan lunchpaus, men mumsande på lokal lax, inlagda morötter och tunnbröd berättar Matthew Barzun om syftet med besöket i Örnsköldsvik.

– Vi vill ta reda på vad vi ska fortsätta göra, sluta göra och börja göra, säger han och berättar att den samlade erfarenheten och expertisen som finns i Domsjö i konsten att driva bioraffinaderier är imponerande och värd att ta till sig. Han tror att USA kan vara en stark samarbetspartner när det gäller att dra upp produktionen av olika biobränslen i större skala.

– Vi hoppas få kontakter och kanske tillgång till investeringar, säger Jan Lindstedt, Sekab. USA satsar enormt mycket på grön energi och grön teknik. Och eftersom mycket av investeringarna styrs av de politiska besluten så är det viktigt att få upp intresset där och visa att vi finns.

President Obamas administration har satsat stora summor på grön energi och däribland kraftigt ökat investeringarna i utveckling av biobränslen.

– Vår nuvarande väg är ohållbar, så vi måste agera, säger Matthew Barzun och förklarar att även om alla försök med olika typer av biobränslen och grön energi inte kommer att bära frukt, så behövs det en mångfald för att vaska fram de lyckade projekten.

Innan Matthew Barzun för fem månader sedan tillträdde på posten som USA:s nye ambassadör i Sverige fick han ett visdomsord till livs av president Obama – ”lyssna”. Och det är framförallt en sak han tycker att omvärlden och USA har att lyssna och lära av Sverige.

– Det är trevligt att se att Sverige lyckats kombinera ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Att man inte bara pratar om det, utan faktiskt gör det.

Publicerat