Mat & dryck

Kurs i norrländsk matkultur

Bortglömd lokal mat är värd att bevara, tycker Umeå universitet och anordnar därför en kurs i norrländsk matkultur.

Kursen som inriktar sig på norrländsk matkultur förr, nu och i framtiden innehåller både teori och praktik.

– Det är det som är så kul, säger Ulla Blomqvist, föreståndare för restauranghögskolan, Umeå universitet. Vi kommer att hålla till på Kerstins udde i Trehörningsjö ungefär två dagar i taget under fem sammankomster.

Däremellan sker webbaserad undervisning.

dfgdfgdfg

Traditioner och trender kring den lokala maten kommer att belysas och kopplingen mellan råvaror, tillagning, maträtter och måltidsmönster ska studeras. Och givetvis kommer en hel del matlagning att ske.

– Det är mycket intresse för lokal mat nu – som ”Solens mat” på tv. Men mycket av vår egna lokala matkultur är bortglömd, säger Ulla Blomqvist och fortsätter:

– Ursprungligen var det tänkt att kursen skulle hållas i Umeå med några lokala träffar, men intresset har varit så stort i Örnsköldsvik så vi har valt att lägga sammankomsterna där istället.

Vill du utveckla din norrländska smak?

Kontakta Ulla Blomqvist, ulla.blomqvist@adm.umu.se eller Mia Lundgren, mia.lundgren@adm.umu.se


Publicerat