Du är här

2010-01-21 - Mat & dryck
Strömmingen är hotad - dock bara i fermenterad form. Foto: Håkan Nordström

Nu ska surströmmingen räddas

I dag samlas landets surströmmingsproducenter i Örnsköldsvik för att säkra framtiden för den stinkande delikatessen.<br />Med på denna surströmmingskonferens är dessutom livsmedelsverket, fiskeriverket, naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Västernorrland.

Frågetecknen kring surströmmingens framtid bottnar i att strömmingen som dras upp ur Östersjön har högre halter dioxin än vad EU tillåter. När EU införde sina gränsvärden 2006 fick Sverige och Finland dispens för försäljning till de egna ländernas konsumenter, men denna dispens löper ut om två år. – Jag hoppas att mötet ska leda till att vi får ha kvar vår dispens och att man samtidigt gör ett krafttag för att lokalisera utsläppskällorna, som sprider dioxinet i Östersjön. Andra föroreningar har minskat de senaste åren men dioxinet har legat på samma nivåer, säger surströmmingstillverkaren Jan Söderström till svt.se.
Dela med dig av denna artikel på: