Örnsköldsvik

Nytt bostadsområde kan bli verklighet i centrum

Outokumpu planerar att flytta sin centrumverksamhet i Örnsköldsvik ut till Svedjeholmen – något som öppnar för stora förändringar i det område nedanför Museiparken där de i dag har stora lokaler.<br />Nu har företaget tecknat en avsiktsförklaring med kommunen om saken.

Outokumpu är inte det mest välkända företaget i kommunen, men sysslar med alltifrån bestick till broar internationellt och har över 8000 anställda i 30 länder. 174 av dessa arbetar Örnsköldsvik, fördelade mellan huvudanläggningen i centrum och de mindre lokalerna i Svedjeholmen. Nu är tanken att hela den lokala verksamheten ska förläggas där ute.

– På så vis kan vi undvika de tunga transporterna och optimera produktionsflödet, säger företagets affärsområdeschef Lars Johansson. Tanken är att avyttra fastigheten i centrum för att finansiera en tillbyggnad i Svedjeholmen. Om 20 år ska vi definitivt inte bedriva verksamhet här inne i stan, men allt bygger på att vi hittar en bra lösning.

Unik expansionsmöjlighet

Exakt hur den lösningen kommer se ut är ännu inte klart, men diskussionerna med kommunen pågår för fullt och intresset är ömsesidigt. Den avsiktsförklaring som nu undertecknats av Lars Johansson och Elvy Söderström markerar att det rör sig om mer än tomt prat.

– De här lokalerna har legat på samma plats sedan 1959, säger Lars Johansson. Skillnaden är att de då låg i utkanten av stan.

Kommunens tillväxtchef Peter Holmqvist nickar.

– Ända sedan 1971 har man hört att ”det här är inget bra ställe för en fabrik att ligga på”. Det är unikt att en stad har den här expansionsmöjligheten mitt i centrum. Det finns en dimension och potential i det här som är helt unik. Än är det bara en vision och en framtidsbild, men vi började så med arenan också och den står ju i hamnen i dag.

"Som en julkalender"

Skisserna över området visar visionen i två steg, där ett nytt bostadsområde växer upp och där Outokumpus lokaler först vigs åt kultur- och handelsrelaterad verksamhet för att på 10 till 20 års sikt ersättas av nya byggnadskomplex.

– Nu ska vi arbeta med att alltifrån bygglov till prisuppgifter, säger Elvy Söderström. Men det här är som en julkalender; man får öppna den lucka för lucka.

Verksamheten centralt kommer att fasas ut maskin för maskin för att upprätthålla produktionen. Än saknas definitiva datum, men en förhoppning är att kommunen ska kunna tillträda våren 2012. Planen är också utstakad för hur en långsiktig och omfattande utveckling av industriområdet i Svedjeholmen skulle kunna se ut.

– Vår idé är att arbeta med det företag som finns på orten, och få dem att säkra sig och växa, hellre än att åka runt och ragga nya. Vi ser mycket positivt på den här satsningen. Och vem vet? I framtiden blir det kanske så att de som nu jobbar här inne, och bor i Svedjeholmen, kommer jobba där ute och bo där fabriken låg.

Publicerat