Örnsköldsvik

Mentorsprogram bygger generationsbroar

Unga kan ha stort utbyte av vuxna – och vuxna kan ha stort utbyte av unga.

Med den tanken som ledstjärna har ett nytt mentorsprogram dragit igång i Örnsköldsvik.– Gensvaret har varit väldigt positivt, säger Kristina Fossum som är ansvarig för satsningen.

Att ingå i mentorsprogrammet kan beskrivas som att vara utbytesstudent i någon annans generation. Deltagarna har parats ihop två och två, en tonåring och en vuxen i varje duo, för att via samtal, studiebesök och gemensamma aktiviteter få inblick i varandras liv.

– Syftet är att och skapa nya kontakter i vuxenvärlden för ungdomarna, förklarar Kristina Fossum. De får in en fot i vuxenlivet. På sikt ser vi också det här som ett sätt att hjälpa dem stå emot våld och droger.
Bakom satsningen står Humanistiska förvaltningen, där Kristina Fossum arbetar, tillsammans med Brå, Världsklass 2015 och den ideella organisationen Mentor Sverige.
– Vi jobbade redan med de här frågorna när någon kollega snappade upp lite om Mentor Sveriges verksamhet.

Utvalda skolor
Snart var ett samarbete inlett med organisationen, och ett givet nästa steg blev förstås att rekrytera deltagare till programmet. Där valdes 15-åringar i klass nio på Alne- och Sörlidenskolan ut.
– Vi gick helt enkelt ut och rekryterade frivilliga, säger Kristina. Totalt blev det tolv par som anmälde sig det här första året. Av dessa är alla utom ett på plats i Fjällräven Centers loge för att se Modo utklassa serieledande HV71.
– Vi försöker göra det lite roligt och exklusivt, så att ungdomarna ska få känna att de är på besök i vuxenlivet.

Jessica blev modigare
Att döma av alla glada miner i rummet trivs både ungdomarna och deras mentorer.
– Jag tycker det är otroligt läckert att ha tonåringar runt mig, säger mentorn Vanja Östman som också är biträdande projektledare för Världsklass 2015. Hennes adept heter Jessica Bergström.
– Jag gick med mest för kul, men jag har lärt mig väldigt mycket. Jag har fått träffa nya människor och jag har definitivt blivit modigare, säger Jessica. Jämnåriga Cajsa Blom är nöjd även hon.
– Jag har fått en bra vän och mycket roliga erfarenheter, sammanfattare hon och får medhåll av sin mentor Emma Wester.
– Jättekul att ha fått en kompis. Det finns ju inga naturliga sätt i dag att bli vän med en 15-åring.

Tack vare gensvaret har spindeln i nätet, Kristina Fossum, redan fått klartecken för en favorit i repris.
– Det blir ett programår till, bekräftar hon. Så om någon är intresserad är det bara att höra av sig till mig.
Publicerat