Samhällsinformation

Tål ditt tak tolv bilar?

Nu är det väldigt mycket snö på många håll i Sverige, så också i Örnsköldsvik. Dessutom ser vintervädret ut att hålla i sig. För husägare gäller det att se upp när det samlas för mycket snö på taket.

En meter snö på ett normalt hus motsvarar vikten av 12 personbilar, varnar försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande. När snön som fallit är relativt lätt och fin är det illa nog, men när det blir varmare och snön på taken blir våt blir belastingen än värre.

– Hör du knarrande och smällar från konstruktion, eller känner att fönster och dörrar är svårare att få upp är det är hög tid att reagera, säger Magnus Sundin, chef för byggskador på If.

Man kan räkna med att ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammalt, klarar minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar en halv meter med gammal snö, men bara 0,4 meter blötsnö. För tak som tål 350 kg per kvadratmeter, minskar den kritiska motstå gränsen från 1,2 meter till 0,9 meter när snön blir blöt.

– Det är viktigt att få bort snön innan det närmar sig dessa kritiska belastningar, säger Magnus Sundin.

Men förutom taket, bör du ta hand om dig själv. 

– De flesta människor är inte vana vid att vara på taket, så det finns ingen anledning att chansa. Bind fast dig vid skorstenen när du ska upp och skotta. Det finns också företag som kan hjälpa till med detta, säger Magnus Sundin.

Så skottar du taket säkert: 
1. Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.

2. Undvika att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt. 

3. Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt. 

4. Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last. 

5. Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 cm).

Publicerat