Du är här

2010-02-05 - Evenemang
Några av Melodifestvalklubbens 431 medlemmar har rest till Örnsköldsvik för att följa den första deltävlingen.

Melodifestivalberoende fans

Melodifestivalen är folkfest och familjenöje för miljoner svenskar. Men det finns några som följer tävlingen med extra intresse – medlemmarna i Melodifestivalklubben. Melodifestivalens egen fanclub.

– För mig är det någonting med själva tävlingsmomentet. När det blir livesändning, då är det nåt som bara slår slint. När Malena Ehrnman förra året överraskande vinner över Måns Zelmerlöw i sista ögonblicket, efter att ha fått tittarnas röster. Det är så spännande, sånt hade man inte kunnat regissera, säger Jon Westberg.

Jon Westberg sitter liksom Lizbet Brittsten i Melodifestivalklubbens styrelse – ett jobb som innebär en hel del ideellt arbete, men också kontakter med likasinnade och fantastiska upplevelser.

– För oss är det här sex veckor julafton, säger Jon om att Melodifestivalen numer består av många deltävlingar. Han får medhåll av Lizbet som besökt i nästan alla deltävlingar sedan hon blev riktigt engagerad i klubben för fem år sedan.

– När man väl börjat blir det lätt mer, säger Lizbet. Man dras med i stämningen hos alla som följer Melodifestivalen och spänningen i omröstningen. Vi följer allt från dag ett till det är slut och vi är bara här för tävlingen.

Melodifestivalklubben tipsar

Som rutinerade Melodifestivalbesökare har de genuin erfarenhet av vad som brukar gå hem hos publiken. Både Jon och Lisbet tror att Anders Ekborg och Ola går vidare, medan Jessica Andersson och Frispråkarn får kämpa vidare i andra chansen.

– Olas fans kommer att sitta och sms:a hela kvällen, säger Lizbet. Och Ekborgs låt är jättestark. Ola-fansen kommer inte att rösta på honom, men deras mammor kanske gör det. Då är det frågan vem som röstar mest. Frispråkarn är ett wild-card och vad gäller Salem Al Fakir är det svårt att säga vad som händer när vanliga Svenssons röstar. Pain of Salvations låt är väldigt slät – den floppar. Jenny Silver floppar också.

– Men det är alltid någon som går bättre än man tror och någon som går sämre än man tror, poängterar Jon.

Dela med dig av denna artikel på: