Samhällsinformation

Säkrare på internet

I veckan uppmärksammas Safer Internet day som avser sprida information och skapa en dialog mellan barn, ungdomar och vuxna om de yngres internetvanor och hur deras sociala liv ser ut on-line.

Avsikten är att skapa en tryggare miljö för ungdomar genom att sprida kunskap och öka medvetenheten om säkrare användning av internet. Mycket av problemen med osäkerhet på internet handlar om vuxnas oförståelse för hur ungdomar och barn använder internet samt ungdomar och barns oförståelse för vem som kan se informationen de lämnar ut.

 

Några tips till undrande föräldrar

Fråga barnen vad de gjort på nätet under dagen, precis som du frågar vad de gjort på träningen eller i skolan.

Fråga om du kan få sitta med någon gång när de spelar World of  Warcraft, eller be dem visa den läskigaste filmen de sett på Youtube. Sitt gärna med en timme och låt barnen visa dig runt på de sajter de brukar besöka.

Fråga vem de vill ska se de texter, filmer och bilder de själva lägger ut och om de tänkt på vad som kan hända med bilderna. Vem vill de ska kunna se informationen och vem vill de inte ska se den?

Glöm inte att internet har väldigt många positiva sidor. Många får nya bekantskaper samtidigt som de lär sig skriva och får oumbärlig datorvana.

Källa: Ungas integritet på nätet, av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund

Publicerat