Samhällsinformation

Örnsköldsvik mest jämställda företagskommun i länet

Kommunen klättrar från plats 142 till 125 på årets ranking.

Sveriges största företagarorganisation, Företagarna, presenterade på torsdagen sin senaste undersökning om jämställt företagande. Rapporten visar att Örnsköldsvik är bäst i länet i rankingen ”Jämställt förtagarindex”.
Örnsköldsvik hamnar på plats 125 bland landets kommuner, en förbättring jämfört med 2009 då placeringen var 142.
Man kan jämföra med Kramfors på plats 167, Sundsvall 250 och Härnösand 269. Även Umeå hamnar lång efter på plats 250.
En hög placering i Jämställt företagarindex innebär inte att kommunen redan i dag har ett jämställt företagande. Däremot har man bättre förutsättningar för att jämställt företagande ska bli verklighet, än vad en kommun med lägre ranking har.

Andelen kvinnor av den totala företagarpopulationen är totalt i riket 28,7 procent. Örnsköldsvik ligger något över snittet med 29,0 procent, vilket också är den högsta siffran i Västernorrland.
Sundsvall hamnar på 26,0 procent, Härnösand 26,6.

Andel företagarkvinnor yngre än 55 år är i Örnsköldsvik 62,8 procent. Något lägre än i Sundsvall (64,9) och Sollefteå (64,6). Riksgenomsnittet ligger på 66,2 procent.
Tittar man på andelen företagande kvinnor i arbetsför ålder hamnar Örnsköldsvik med sina 3,5 procent efter både Ånge, Kramfors och Sollefteå, och under riksgenomsnittet på 4,0 procent.

Totalt har Sverige en låg andel kvinnoföretagare jämfört med EU, även om den ökar långsamt. I förra årets Jämställt företagarindex hade endast fem länder i EU en mer mansdominerad företagarpopulation än Sverige. I årets mätning har andelen kvinnoföretagare ökat något och Sverige ligger nu på plats åtta från botten.
Finland, vars näringsliv i mångt och mycket påminner om Sveriges, redovisar både en större andel (drygt 32 procent) och en högre ökningstakt när det gäller kvinnors företagande.

Publicerat