Nyheter/Reportage

Jämställt företagande verklighet år 2172

Åre, Höör och Perstorp är de mest jämställda företagarkommunerna i landet.
Storfors, Norsjö och Finspång är de minst jämställda.
Det visar Företagarnas genomgång av landets kommuner.
– Kvinnors företagande ökar alldeles för långsamt. Om fler kommuner avreglerar vård, skola och omsorg skulle det gå mycket fortare, då kvinnor startar företag i sektorer de känner till, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Knappt tre av tio företagare i Örnsköldsvik är kvinnor. En notering som motsvarar riksgenomsnittet. År 2005 var det 28,3 procent. Med denna ökningstakt kommer kvinnorna att utgöra hälften av alla företagare i Sverige först om 162 år, år 2172, visar Företagarnas undersökning.

– Det behövs inga lagar om ökad jämställdhet bland företagarna, utan lagar som förbättrar företagsklimatet generellt. En bra exempel är Lagen om valfrihet, LOV, som fått särskilt positiv inverkan på kvinnors företagande, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Ett annat sätt att öka kvinnors företagande är att förändra trygghetssystemen för företagare så att heltidsföretagande blir mera attraktivt.
– Som det är nu kan många företagare inte dra nytta av de sjuk-, arbetslöshets- och föräldraförsäkringar de trots allt betalar premier till, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Ytterligare ett problem är tillgången på riskkapital.

– Inför ett riskkapitalavdrag . Det är bra för alla, men speciellt för kvinnor som ofta har haft lägre inkomster och mindre förmögenhet än män, och därför sämre möjligheter att finansiera sitt företagande, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Publicerat