Samhällsinformation

Högre fart i världsarvet

Ett samarbete mellan Kramfors och Örnsköldsviks kommuner tillsammans med EU och länsstyrelsen, ger högre fart i världsarvet. Det handlar om den fiberkabel som kommer att dras från Ullånger över Nordingrå till Norrfällsviken och vidare till Ulvön.

Allt kommer att ske inom ramen för EU-projektet "Bredband i Världsarvet." Den totala kostnaden uppgår till ca 9,7 miljoner kronor.

Satsningen innebär att företag efter sträckningen nu får möjlighet till snabbare datatrafik och ett snabbare Internet. Det kommer även att gälla för privatpersoner, i de områden där det kommer att finnas möjlighet att ansluta sig. Ett sådant område är t ex på Ulvön där varenda sjöbod kommer att kunna ta del av ett modernt höghastighetsnät.

Peter Gerdin, VD för Gerdin Group med säte i Mjällom, är en av dem som sitter med i styrgruppen för projektet.

– Det här är oerhört viktigt för vår framtid. Det här var en av pussel bitarna som gjorde att vi kunde stanna kvar här och det skapar en flexibilitet för oss företag att utvecklas här i Höga Kusten, säger Peter Gerdin.

I sommar kommer man att mera påtagligt kunna följa arbetet med fiberdragningen. En av de mera spektakulära delarna blir när man skall dra kabeln från Norrfällsviken över till Ulvön. Just nu pågår projektering. Det är det kommunalägda Mediateknik AB i Kramfors som ska se till att den nya fiberkabeln kommer på plats.

I styrgruppen för projektet finns förutom Peter Gerdin även Tomas Jansson och Ulf Breitholtz, från Kramfors kommun, Jens Danielsson, Glenn Nordlund, och Thomas Lundgren från Örnsköldsviks kommun samt Jennie Marcusson från Ulvö Hotell.

Publicerat