Du är här

2010-02-25 - Nyheter/Reportage
Hägglunds kan få rekordorder. Foto Håkan Nordström

Hägglunds kan få order på 25 miljarder

Storbritannien storsatsar i sitt försvarsprogram och BAE Systems Hägglunds ligger bra till för att kamma hem en rekordorder.

En summa motsvarande 52 miljader svenska kronor satsar Storbritannien i försvarsprogrammet Fres. Av den satsningen kan omkring 25 miljarder hamna hos BAE Systems Hägglunds.

– Om vi vinner så är det ett av de största avtalen som slutits för svensk räkning, säger Hägglunds informationschef Ola Thorén, till Allehanda.

Till Radio Västernorrland säger Thorén:
– Det här innebär en produktion på 100 schassin på tolv år och det Innebär att vi säkrar vår produktion och under tid kommer vi att behöva nyanställa.

Hägglunds har tidigare varit inblandad i britternas Fresprojekt men den gången valdes Örnsköldsviksföretaget bort och ordern las hos amerikanska Piranha, som dock inte kunde fullfölja sitt åtagande. I höst gav sig Hägglunds in i budgivningen igen.

I slutet av mars, 26 mars har nämnts som datum, ska brittiska Ministry of Defence komma med sitt beslut. Då kan Hägglunds ta hem en order som i första läget handlar om 600 fordon, totalt ska britterna upphandla 1 300 stridsfordon.
Hägglunds har offererat leverans av chassit från beprövade Stridsfordon 90.

Dela med dig av denna artikel på: