Samhällsinformation

Många husskador på grund av kylan

Försäkringsbolagen fortsätter att få in många anmälningar om skador på vattenledningar.

Kylan ställer till med problem i hus och framförallt handlar anmälningarna om frysskador på fritidshus, där man sänkt värmen för att spara pengar.

– De har mer eller mindre stängt av värmen och tror att de ska klara sig men det går oftast inte, säger Fredrik Nilsson, delägare i en VVS-firma i Örnsköldsvik, till Sveriges Radio Västernorrland.

Försäkringsbolag runt om i länet är överens om att det här är den värsta vintern på många år. Antalet anmälningar som gäller skador orsakade av kylan har flerdubblats hos flera bolag. Det handlar om frusna vattenledningar och värmepumpar som slutat att fungera. Något som kan orsaka stora kostnader.

– Står en vattenledning på och fryser kan det kosta flera hundra tusen, säger Tommy Lindberg, skadeförebyggande på Folksam.

Risken finns att många som redan drabbats av sönderfrusna ledningar i fritidshus inte upptäcker skadorna förrän till våren. När tjälen går ur backen och isproppar smälter uppstår ofta fler frysskador.

Stora delar av Bottenhavet ligger numera täckt av relativt tjock is.
– Det här kan bli den värsta isvintern i modern tid, säger Anders Wikström, befälhavare på isbrytaren Atle till Örnsköldsviks Allehanda. Enligt en prognos kommer det om en vecka bara att vara öppet vatten utanför Gotland.

Publicerat