Föreningsliv

Utredning om isytorna i Örnsköldsvik

Efter ett upptaktsmöte strax före årsskiftet startar nu Örnsköldsviks kommun i samarbete med företrädare för isidrotterna. Det vill säga ishockey och konståkning, en kartläggning av isytorna i kommunen.

Kartläggningen kommer att handla om bland annat ishallarna och deras status, övriga isytor som finns vid exempelvis skolor, nyttjandebehovet, kostnader och intäkter. Utredningen berör såväl de kommunala som de föreningsägda anläggningarna.

– Vi förväntar oss en beskrivning av nuvarande och framtida behov och ett förslag till alternativa kostnadseffektiva lösningar, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Kaisa Hautala.

Utredningen av isytorna är ett av flera steg i att utveckla idrotten i Örnsköldsviks kommun. Liknande utredningar kommer att göras när det gäller ytterligare idrotter och ett samarbete har inletts med Umeå Universitet för att kunna ta hänsyn till forskningen kring de sociala effekterna av idrottsutövande.

– Det finns redan idag ett behov av restaurering och ekonomin är tuff för många föreningar, fortsätter Kaisa Hautala. Genom att göra detta tillsammans kan vi fokusera långsiktigt och få ett underlag som ger möjlighet till kloka vägval och rätt strategiska beslut.

Företrädare för Hockeyalliansen är Thomas Grundström och för Örnsköldsviks konståkningsklubb Anders Fredriksson. Kartläggningen av isytorna kommer att presenteras av utredaren Anders Hagström i slutet av maj.

Publicerat