Samhällsinformation

Det vita guldet kostar Örnsköldsvik miljoner

27 miljoner kronor är cirkanotan för underhåll av kommunala gator och vägar i Örnsköldsvik. En snörik vinter, som den nuvarande, gör att kostnaderna skjuter i höjden.
– Vi översteg budgeten med fem miljoner under 2009 och prognosen för det kommande året säger något liknande, säger Magnus Wiklund, chef för kommunens gatusektion.

Snöröjning och underhållshyvling kräver omfattande resurser, vilket i sin tur innebär stora kostnader. Enligt prognosen kommer 2010 kräva minst lika många insatser för snöröjning och att gatusektionen drar över sin budget med fem miljoner ännu en gång.

Dessutom går dispensen, om att tippa snömassor från centrala Örnsköldsvik i hamnbassängen, ut under våren. Säger Naturvårdsverket nej till en förlängning av dispensen innebär det nya kostnader då kommunen tvingas deponera snöavfallet.

– Jag förväntar mig ett svar från Naturvårdsverket  i det ärendet under den här veckan. Får vi ett negativt besked räknar vi med ytterligare kostnader på, till att börja med, fem miljoner kronor, säger Magnus Wiklund.

Publicerat