Musik

String Sisters till Örnsköldsvik

String Sisters gör i mars och april sin första gemensamma turné på fem år. Med start i Västerås 18 mars tar Rikskonserter de sex medlemmarna till sexton orter i Sverige. Bland annat till Örnsköldsvik den 2 april.

Det var 2001 på festivalen Celtic Connections i Glasgow som den världsberömda fiolspelaren Catriona McDonald fick idén att samla några av världens bästa kvinnliga fiolspelare på samma scen.

Sagt och gjort och String Sisters blev en omedelbar succé. De magnifika musikerna samlades året därpå för en turné, men efter en turné i Norge 2005 har inte bandet strålat samman. Det ändrar nu Rikskonserter på och tar gruppen ut på sin andra gemensamma turné någonsin.

De sex ”systrarna” är förutom Catriona McDonald, svenska Emma Härdelin, känd från Garmarna och Triakel, norska världsartisten på hardingfela, Annbjörg Lien, Liz Doherty, irländskt ess från Donegal och amerikanskorna Liz Carroll och Lis Knowles.

– Det är en ära att bli tillfrågad om att vara med i detta stjärnlag, det är otroligt starkt och stimulerande att få mötas musikaliskt på det här sättet, säger norska världsartisten Annbjörg Lien om samarbetet i String Sisters.

De sex medlemmarna ackompanjeras på scen av den norske fantomgitarristen Tore Bruvoll, och på piano, slagverk och bas medverkar David Milligan, James Mackintosh och Conrad Ivitsky, tre skottar med bakgrund i band som Shooglenifty och Capercaillie. tillsammans bjuder de på keltisk musik med mycket rytmisk, energi men också nordiskt vemod och stämning.

Publicerat