Modo Hockey

Foppa och Zuccarello fixade ny målexplosion

Med tre mål, alla på pass från Peter Forsberg, frälste Mats Zuccarello Aasen sitt Modo som vann en ny jordskredsseger i Fjällräven Center. Foppa satte själv 8-0, och 80 mil söderut bidrog HV till karnevalstämningen genom att besegra Luleå.
– Även med en dåligt fungerande näsa känner man lukten av slutspel nu, sa Hannu Aravirta och log.

Inledningsvis var det dock inget som talade för en ny storseger. Energiknippet Dan Hinote lämnade ett sent återbud eftersom han var strängt upptagen av en barnafödsel, och när matchen startade såg det nästan ut som om resten av spelarna hade följt med honom till BB.

Både Modos och Linköpings.

Matchens tolv första minuter var bland det segaste som hockeypubliken i Fjällräven Center någonsin tvingats att tugga sig igenom. Den enda marginella pulshöjaren så långt var en titt på skottstatistiken (8-7) eftersom det kom som något av en överraskning att lagen skjutit några skott över huvud taget.

Då, efter 11.55, fick Modo sin första chans i power play – och när Forsberg smörpassade Zuccarello kunde det inte gå fel. 1-0 satt perfekt i krysset och fick hela matchen att piggna till avsevärt.
Blott 154 sekunder senare kom 2-0, via Josh Greens styrning direkt på tekning, och plötsligt gick tankarna till FBK-matchens ketchupeffekt.

1-0 i repris

Tre minuter in i mittronden förstärktes den känslan när Marko Tuokko satte sitt tredje mål på lika många matcher – en liten sensation i sig – och därefter fick publiken någon minst lika sällsynt när Markus Näslund gav sig i fight med Robin Persson.

Vad som hände sedan behöver knappt nämnas eftersom det var en exakt repris från period 1. Utvisning på Andreas Pihl, power play för Modo, pass från Foppa, skott av Zuccarello – och ytterligare en puck i samma kryss. Modo hade 4-0 och ett helt annat spel än i matchinledningen.

LHC rasade ihop

Linköping hade sina chanser i spel fem mot fyra och dem mot tre, men Maleks nolla höll.
Chistrian Engstrands, däremot, flög all världens väg.
Modomelodin började nästan bli tjatig: Utvisning på Pihl, nytt PP, Foppa till Zucca och 5-0. Ett LHC utan Hlinka och Hlavac ville inte vara med längre och av bara farten gjorde Modo tre mål till på fem minuter.

Peter Forsberg spikade slutresultatet, 8-0, som innebar att Modo gjort 18 mål på två hemmamatcher.

"Vi hade tur"

LHC-tränaren Slavomir Lener var förstås inte nöjd efteråt.

– När Modo gjorde 5-0 dödade det mer eller mindre matchen, tyckte han. Jag är mest besviken på att vi inte kunde hålla rent framför egen kasse och hjälpa vår målvakt på ett bättre sätt.

– Man får ta den här segern för vad den är, kontrade Hannu Aravirta diplomatiskt. Vi vet att Linköping saknade fyra-fem etablerade spelare och vi hade turen att möta dem just nu.

Tur eller ej – segern var otroligt viktig.

– Visst var det härliga poäng, sa Hannu. Även med en dåligt fungerande näsa känner man lukten av slutspel nu.

Modo–Linköping 8-0 (2-0, 2-0, 4-0)

Första perioden:

1-0 (12.39) Mats Zuccarello Aasen (P Forsberg/Mojzis),  spel fem mot fyra.  2-0 (15.13) Josh Green (Jonsson/K Forsberg) .

Andra perioden:

3-0 (23.07) Marco Tuokko (Pikkarainen/Green), 4-0 (26.01) Mats Zuccarello Aasen (P Forsberg/Sundström) , spel fem mot fyra.

Tredje perioden:

5-0 (42.18) Mats Zuccarello Aasen (P Forsberg/Pikkarainen) spel fem mot tre, 6-0 (44.19) Josh Green (Molinder/Steen), 7-0 (46.14) Tomas Mojzis (Pikkarainen/Zuccarello), spel fem mot fyra, 8-0 (49.47) Peter Forsberg (Svartvadet).

Skott: 40-22 (12-12, 12-6, 16-4)

Utv: Modo 8x2, LHC 10x2.

Domare: Morgan Johansson

Publik: 6032.