Du är här

2010-03-05 - Ekonomi
Foto: Håkan Nordström

Nu dammsugs Sverige

Mellanstadieklasser i hela Sverige samlar 50-öringar till förmån för övergivna och utsatta barn. Två av de skolor som antagit utmaningen är Idbynskolan och Höglandsskolan i Örnsköldsvik.

De mellanstadieklasser som har anmält sig till den så kallade Klasskampen fick under veckan sina specialdesignade insamlingsbössor.

Maria Bäcklander från organisationen Damssug Sverige är lyriskt över uppslutningen.

– 340 miljoner 50-öringar ligger och skräpar runtom i Sverige och riskerar att bli värdelösa när myntet tas ur bruk den 1 oktober, säger hon.  En ensam 50-öring är i princip bara metallskrot, men tillsammans är de en enorm kraft som kan skapa ett bättre liv för övergivna och utsatta barn.

Dammsug Sverige har som mål att samla in alla 50-öringar innan de upphör att gälla. Överskottet av insamlingen går till SOS-Barnbyar, Childhood och BRIS.

 

Att ta hjälp av landets skolklasser är ett av flera led i kampanjen, och de 49 klasser som samlar in mest kommer belönas med en förstärkning till sin klasskassa. Vinnande klass bjuds dessutom in till en äventyrsdag på Furuviks djurpark med Ola Lindholm.

Dela med dig av denna artikel på: