Modo Hockey

Segern sprack med en halv sekund kvar

Vi skriver det direkt: Modo Hockey har sällan eller aldrig uppträtt så darrigt, vingligt och skräckslaget som de under långa stunder gjorde mot Skellefteå.
Ändå var de nära att vinna – men tiden själv hade vänt sig emot dem.

0-1 i skott efter nio minuter av matchen vittnade om en minst sagt avvaktande början. Nervösast verkade Modo, och under ett par plågsamma minuter radades det upp schabbelpuckar i egen zon som kunde ha bjudit Skellefteå på både två och tre mål. Där räddades man inte så mycket av Malek som av gästernas ineffektivitet.
Vändningen blev ett power play för Modo, som fick välbehövligt andrum och gavs chansen att pröva på någon slags offensiv.

"Väldigt jämnt"
Även om målen uteblev växte laget genast och började rada upp chanser även efter att SAIK blivit fulltaligt. 0-1 i skott blev snabbt till 5-1, oräknat alla dem som flög utanför målramen, och som så ofta i liknande vågskålsmatcher var det buffelkedjan med Dan Hinote, Josh Green och Marco Tuokko som satte tonen.
Magnus Häggström, som återförenats med Foppa i Markus Näslunds frånvaro, såg svettigare än vanligt ut efter den första perioden.
– Det är väldigt jämnt och fysiskt där ute, pustade han. Ett 1-0 mål kommer nog förändra matchbilden ganska mycket.

Matchhjälten slog till
Det kom först efter halva den andra perioden.
Dessförinnan hade det sett riktigt jäkla farligt ut under ett SAIK-power play som publiken tyckte riktigt jäkla illa om, och Skellefteå såg ut att skaffa sig greppet om matchen – men i det läget klev den otippade matchhjälten från Jönköping fram. Henri Laurila drämde in 1-0, serverad av lagets reservkedja som börjat förlägga alltfler av sina byten i anfallszon. Steen, Molinder och Kristian Forsberg skrämmer ingen på papperet, men i denna match visade de sig otroligt nyttiga.
Dessvärre visade SAIK snart att de också kunde gröta sig till framgång. 1-1 klämde sig in bakom annars utmärkte Roman Malek i en situation där alla skymde alla och blev också periodens sista mål.

Felpassen haglade
Om Modo uppträtt nervöst vid 0-0 var det ingenting jämfört med hur kvitteringen påverkade dem. Det såg ut som om någon hade klippt ihop en highlights-film med enbart Modomisstag och spelade upp den live i arenan.
Publiken vågade knappt andas, och mellan panikflämtningarna var knaprandet på naglar det enda som fyllde luften.
Det är i det läget ett lag behöver någon som kliver fram, bryter mönstret och gör d
Någon som inte drar sig för att finta sig in på ett frimärke.
Någon som - vem annars – Peter Forsberg.
2-1 var förlösande och räddade åtskilliga nagelband från total undergång.

Sex tiondelar från eufori
Vad det däremot inte räckte till var en trepoängare i Fjällräven Center.
Och ingen som var på plats kommer att glömma Skellefteås kvittering för kvällen. Det var inte bara osannolikt, de var sjukt. Det var 2-2 efter 19 minuter, 59 sekunder och fyra tiondelar.
Förlängning följde där Modo fick ett gyllene läge i spel 4 mot 3, segermålet uteblev
– Man är så klart besviken när man är så nära tre viktiga poäng, sa Hannu Aravirta på presskonferensen. Vi hae bra möjligheter under de fem sista minuterna att göra ett mål till. Det blev bara i två dygn vi hade kontroll, men det är bara att ladda om och fokusera på våra egna matcher.

Behöver hjälp
Men full pott framöver räcker alltså inte. Nu måste Modo än en gång förlita sig på hjälp ifrån Timrås och Luleås motståndare. Efter tisdagskvällens match kan norrbottningarna vara förbi i tabellen igen, och plötsligt står Modos slutspelshopp till ett redan kvalserieklart Södertälje.
Dags att bli SSK:are för en dag.

Modo - Skellefteå 2-2 (0-0,1-1,1-1,0-0)

Andra perioden:
1-0 (30.34) Henri Laurila (Steen/Molinder), 1-1 (38.06) Erik Forssell (Majesky/J Forsberg).
Tredje perioden:
2-1 (53.22) Peter Forsberg (Sundström/Häggström), 2-2 (59.59) Christian Söderström (Rundblad).

Skott: 25-20 (6-3, 7-11, 7-5, 5-1).
Utv: Modo 2x2, SAIK 4x2.
Domare: Ulf Rönnmark, Sören Persson.
Publik: 7 405.