Örnsköldsvik

Tälten har nått Haiti

Projekt ”Tält till Haiti”, som det skrivits om tidigare på webben 7, har nu levererat och distribuerat en första omgång tält till drabbade på ön.
Samtidigt fortsätter behovet av skydd att vara akut och fler leveranser planeras.

Tält till Haiti-projektet startades av företagaren Herman Bynke som en reaktion på haitiernas akuta behov av tak över huvudet. Via Naturkompaniet i Själevad såg han under februari månad till att samla in begagnade tält från allmänheten, och under vecka 8 levererades en första omgång till jordbävningsoffren.

Initiativtagaren Herman Bynke har nu återvänt hem till Sverige efter att ha varit med och distribuerat tält och filtar på plats.
– Tack vare så många svenskars generositet så har vi kunnat hjälpa över tusen människor genom att ge dem viktigt tak över huvudet, säger han. Förödelsen efter jordbävningen den 12 Januari är enorm och vi får inte glömma invånarna på Haiti. Flera hundratusen människor har fortfarande ett akut behov av tält och tak över huvudet”.

Tält till Haiti har etablerat en egen organisation på plats som ombesörjer distributionen till de mest akut behövande. Alla de gamla tält som donerats har därmed kommit till ny och mycket god användning.
Naturkompaniet har bland annat donerat fyra stora förrådstält som nu blivit till mycket efterlängtade skolsalar i en lågstadieskola. Projektet kommer att fortsätta samla in nya och begagnade tält under de närmaste veckorna för att skicka en ny hjälpsändning i slutet av Mars.

– Tälten gör mycket stor skillnad då många fortfarande bor under bar himmel eller bara med ett tunt lakan som tak, fortsätter Herman Bynke. Snart börjar regnperioden, och det medför att levnadsförhållandena blir ännu svårare och epidemiriskerna ökar.

Publicerat