Evenemang

Lasse längtar till sommaren i Ö-vik

– Det blir en nostalgisk upplevelse för mig, hjärtat klappar lite extra för Ö-vik.

15 juli kommer den gigantiska turnén Diggiloo till Parken i Örnsköldsvik, en plats som Lasse Holm har ett speciellt förhållande till.
– Är det på Parken vi ska spela? Fantastiskt, det var en av mina favoritplatser när jag åkte runt med mitt band The Moonlighters under 60- och 70-talet. De hade en parkchef som var helt underbar, en riktig eldsjäl som alltid bjöd hem oss. Blomqvist hette han.

När Webben 7 berättar för Lasse Holm att Stig Blomqvist fortfarande är aktiv i kulturlivet, nu som eldsjäl i Örnsköldsviks Riksteaterförening, utbrister han:
– Helt underbart! Hälsa honom med en jättekram om du träffar honom.

Åttonde turnén
Diggiloo ger sig i början av juli ut på turné för åttonde sommaren i rad.
– Ja, det är helt fantastiskt. Allt började som ett experiment men sedan har det växt enormt. Jag brukar räkna i antalet långtradare. Första året hade vi fyra långtradare, nu är det tretton tradare som ger sig iväg. Totalt är vi cirka hundra personer och bland annat har vi med oss ett eget restaurangkök.

Scenen vid Skulebergets fot har stått som spelplats två gånger men nu blir det för första gången som turnén stannar till i Örnsköldsvik.
– Det är så himla kul och det blir en nostalgisk upplevelse för mig eftersom jag spelat så mycket där. Hjärtat klappar lite extra för Ö-vik.

Nya artister
Lasse Holm kan presentera några nya namn på årets turné. Bland annat Erik Linder, som deltog i Melodifestivalen med ”Hur kan jag tro på kärleken”, som skrevs av Kenneth Gärdestad och Ö-viksmusikern Niclas Lundin.
– Gunhild Carling är också ett nytt namn. En fantastisk tjej som rest världen runt och spelar allt från harpa, trumpet och trombon till bluesmunspel. Dessutom dansar och sjunger hon, jag tror att det här blir en aha-upplevelse för många.

Alcazar gör också sitt första framträdande i Diggiloo och Markoolio, som var gästartist vid några spelningar ifjol, är nu med hela tiden.
– Hela föreställningen är förstås ny men vi byter inte mer än 50 procent av ensemblen. Liberace sa en gång att man aldrig ska ändra mer än 50 procent av ett vinnande koncept, och det håller jag med om. Vi behåller igenkännandet och skapar samtidigt något nytt.

Next Star
– En annan nyhet är att vi samarbetar med Next Star 2010, vinnaren utses 24 april. Och kommer att följa med på hela vår turné.

Med start i vecka 11 kan man ta del av de tio finalisternas bidrag och börja rösta på dem. En jury röstar också på finalbidragen och rösterna läggs sedan samman för att utse en vinnare.

Övriga artister på Diggiloo är Jessica Andersson, Magnus Johansson, Thomas Petersson, Mojje och naturligtvis Lasse Holm.
– Jag vill vara en samordnare, jag vill coacha, motivera och entusiasmera och jag trivs väldigt bra med det här. Jag gör några nummer själv också och dessutom spelar jag en gammal skön Hammond B3 i bandet.

Hur länge tror du att ni kan hålla liv i det här konceptet?
– Vi trodde 2003 att vi kunde köra ett par år. Nu ska vi ut för åttonde gången och vi vill definitivt uppleva ett tioårsjubileum. Biljettförsäljningen går lysande och det har blivit lite av årets julklapp att ge bort biljetter, det känns kul.

Berätta för de ö-viksbor som inte sett er tidigare varför de ska gå och se er i sommar.
– Om jag hade en familj med barn under 13 år skulle jag också ta med mormor, morfar, farmor och farfar på en totalunderhållning. Barnen kan hoppa i hoppborgen, bli underhållna av Mojje och titta på sin idol. Samtidigt får mammor, pappor, mor- och farföräldrar sitt. Dessutom är det väldigt prisvärd eftersom barn under 14 går in gratis.
– Jag brukar skämtsamt säga att vi är nöjesvärldens Ikea. Vi är folkliga, har ett brett sortiment, är väl förpackade och billiga.

 

Länkar
Publicerat